České koláče podle Sandtnerové

Pravé české koláče podle Marie Janků-Sandtnerové.


4.746x
60 min
3×

Postup přípravy

Do prosáté a málo osolené mouky přidáme cukr, vanilku a strouhanou citronovou kůru. Pak tam nalijeme z droždí připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchali rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujeme měkké a lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynout.

Z vykynutého těsta vykrájíme lžící kousky, uděláme bochníčky, které na omaštěném plechu necháme vykynout. Zatím dáme do čistého rohu utěrky trochu mouky a zavážeme ji motouzem, abychom měli tvořítko na koláčky.

Vykynuté bochníčky připraveným tvořítkem uprostřed vytlačíme, načež okraje koláčů potřeme žloutkem. Důlek naplníme nádivkou a v horké troubě upečeme do červena. Chceme-li, aby byly koláčky delší dobu křehké, potřeme upečené okraje rozpuštěným máslem.

Vynikající náplně jsou nádivka ze sušených švestek, tvarohová nádivka podle Sandtnerové nebo jablková nádivka podle Sandtnerové.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept České koláče podle Sandtnerové

Zpět na recept