těsto | ||
---|---|---|
7 dkg | cukr | |
1 špetka | sůl | |
10 dkg | máslo | |
2 ks | žloutek | |
0.3 l | mléko | |
2 dkg | droždí | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
50 dkg | hladká mouka | |
citronová kůra | ||
na potření | ||
2 dkg | máslo | |
1 ks | žloutek |
Do prosáté a málo osolené mouky přidáme cukr, vanilku a strouhanou citronovou kůru. Pak tam nalijeme z droždí připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchali rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujeme měkké a lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynout. Z vykynutého těsta vykrájíme lžící kousky, uděláme bochníčky, které na omaštěném plechu necháme vykynout. Zatím dáme do čistého rohu utěrky trochu mouky a zavážeme ji motouzem, abychom měli tvořítko na koláčky. Vykynuté bochníčky připraveným tvořítkem uprostřed vytlačíme, načež okraje koláčů potřeme žloutkem. Důlek naplníme nádivkou a v horké troubě upečeme do červena. Chceme-li, aby byly koláčky delší dobu křehké, potřeme upečené okraje rozpuštěným máslem. Vynikající náplně jsou nádivka ze sušených švestek, tvarohová nádivka podle Sandtnerové nebo jablková nádivka podle Sandtnerové.
Jako od babičky: Kynuté svatební koláčky krok za krokem
Milujete na oslavách či svatbách malé koláčky? Napečte si je kdykoliv doma podle následujícího tradičního receptu krok za krokem.
Autor:Unavená vařečka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena