Celozrnné kynuté buchty

Zdravější verze české klasiky. Výborný recept na celozrnný moučník.


4.312x
120 min

Postup přípravy

Rozděláme si kvásek z 1 lžíce mouky, 100 ml mléka, cukru a droždí. Necháme kvásek kvasit, dokud nezvětší svůj objem minimálně třikrát. To je potřeba kvůli celozrnné mouce, jinak budou buchty nepoživatelné.

Hotový kvásek smícháme se zbytkem mléka, mouky a vejcem. Důkladně prohněteme vařečkou. Opět je potřeba prohníst více než těsto z bílé mouky. Těsto dáme pod utěrku a necháme kynout. Až zvětší svůj objem asi třikrát opět hněteme a necháme asi 30 minut odpočívat.

Z těsta odtrháváme kusy těsta, které v prstech roztáhneme do požadovaného tvaru a naplníme náplní připravené z okapaného tvarohu, medu a rozinek. Buchty zabalíme a důkladně potřeme olejem. Buchty klademe do pekáče či remosky cca 0,5 - 1 cm od sebe a necháme ještě tak 20 minut opět vykynout.

Až buchty nakynou tak, že budou nalepeny jedna na druhou, můžeme péci v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut či v remosce (také je nutné předehřát víko) asi 15 minut. Nutnost předehřátí je z toho důvodu, že těsto se tolik nevysuší. Jinak celozrnné buchty vždy hodně ztmavnou, tak pokud budete pracovat poprvé s celozrnným těstem, nelekejte se.

Celozrnné kynuté buchty jsou výborné za tepla i studena, ale počítej s tím, že díky celozrnné mouce, nikdy nebudou takové nadýchané jako z bílé mouky. Ale pokud si dá člověk opravdu záležet s kynutím, tak získá skoro dokonalou náhradu s lepšími výživovými hodnotami.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Celozrnné kynuté buchty

Zpět na recept