Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Pórek očistíme a omyjeme. Brambory, řapíkatý celer a čerstvý zázvor oloupeme. Všechnu zeleninu nakrájíme na plátky. Lososa omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky nebo kostičky. Petrželku jemně usekáme.
Připravenou zeleninu orestujeme na rozpáleném oleji s máslem, pak ji osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a zvolna uvaříme doměkka. Měkkou zeleninu s vývarem rozmixujeme dohladka, podlijeme vínem a povaříme asi 7 - 10 minut. Následně přidáme nakrájeného lososa a vše necháme přejít varem asi 1 - 2 minuty. Nakonec polévku zjemníme smetanou, kterou pouze prohřejeme a dále nevaříme.
Horkou celerovou polévku s lososem rozdělíme na porce, ozdobíme sekanou petrželkou a posypeme mandlovými lupínky. Jako přílohu volíme opečené křupavé toasty.