Recept na olivový olej s bylinkami. Hodí se na ryby, maso, ale je výborný i na brambory a různé saláty.
Hodnocení
4.7
/ 5 (12x)
Ingredience
Ostatní
Tymián1 snítka
Rozmarýn1 snítka
Estragon1 lžíce
Extra panenský olivový olej1 l
Podle potřeby
Bazalka
Šalvěj
Postup přípravy
Veškeré umyté a osušené bylinky nasekáme najemno.
Do menšího hrnce dáme 4 lžíce olivového oleje a vložíme bylinky. Vaříme ve vodní lázni, dokud se bylinky nezmenší a neucítíme vůni bylinek. Pak bylinky necháme zcela vychladnout, přendáme je do láhve a nalijeme olivový olej.
Sterilovanou láhev dobře uzavřeme a necháme zhruba 5 týdnů na chladném a tmavém místě.
Bylinkový olivový olej bude vonět bylinkami, které poté nemusíme přidávat do vaření. Kdo má raději, může olej i přefiltrovat. Podobně si můžeme připravit olej s vůní česneku nebo s pikantní chilli papričkou.