Cibuli očistíme, nakrájíme a na troše tuku orestujeme. Toastový chléb nakrájíme na kostky a namočíme do podmáslí. Okrájíme bulvu celeru, omyjeme ji a nadrobno nakrájíme. Krůtí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostičky.
Maso a celer restujeme asi 5 minut v 30 ml oleje. Nezapomene promíchat. Potom necháme vychladnout. Troubu zahřejeme na 200 °C. Do důlků v plechu na pečení muffinů vložíme papírové košíčky.
Mouku promícháme s cibulí, bylinkami, práškem do pečiva a jedlou sodou. Rozkvedláme vejce, přidáme 60 ml oleje, restované maso s celerem a chleba namočený v podmáslí. Promícháme. Přisypeme směs s moukou a mícháme, dokud všechny suché přísady nezvlhnou. Těsto rozdělíme do papírových košíčků.
Bylinkové muffiny s krůtím masem pečeme 30 minut v troubě na prostřední liště. Plech vyndáme z trouby a muffiny necháme ještě 3 minuty odpočinout ve formě.
Bylinkové muffiny s krůtím masem podáváme ještě teplé.