Recept na přípravu chutné bramborové kaše s provensálskými bylinkami, který zvládnou i začátečníci.
Hodnocení
4.7
/ 5 (15x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Olej1-2 lžičky
Máslo2-3 lžíce
Brambory500 g
Mléko70 ml
Smetana50 ml
Bazalka1 lžička
Čerstvý tymián1 lžička
Čerstvý rozmarýn1 lžička
Podle chuti
Sůl
Postup přípravy
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Takto připravené brambory alespoň 2x vypereme ve studené vodě, abychom je zbavili co největšího množství škrobu.
Pak brambory uvaříme v osolené vodě doměkka tak, aby se téměř rozpadaly.
Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Bylinkovou směs - čerstvý rozmarýn, bazalku a tymián rozdrtíme s několika kapkami oleje a stroužkem oloupaného česneku na kašičku.
Mléko promícháme se smetanou a ohřejeme. Uvařené brambory slijeme a necháme asi 5 - 8 minut odstát.
Nyní brambory osolíme a začneme rozmělňovat šlehačem na nejmenší rychlost. Jakmile větší kusy brambor zmizí, rychlost zvýšíme a postupně přidáváme bylinkovou směs, máslo a teplé mléko se smetanou.
Tekutinu přiléváme postupně do brambor tak dlouho, až dosáhneme požadované konzistence kaše. Kaši vyšleháme dohladka.
Bramborovou kaši s provensálskými bylinkami a česnekem podáváme jako přílohu k pečené drůbeži nebo rybám, ale i smaženým pokrmům.