Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, špekáčky a oloupané brambory nakrájíme na větší kostky.
Cibuli a kmín osmahneme na oleji dozlatova a přidáme nakrájené špekáčky. Kdo má radši ostřejší, může přidat grilovací paprikovou klobásu.
Přidáme nakrájené brambory, podlijeme vodou, osolíme a vaříme do poloměkka.
Základ na buřtguláš okořeníme majoránkou a mletou sladkou paprikou. Poté omáčku zjemníme trochou mléka, někdo dává smetanu.
Pokud je potřeba, přihustíme guláš trochou hotové jíšky. Kdo nemá rád, nebo nemůže jíšku, dá více brambor a část jich nakonec v buřtguláši rozmačká a tím jej zahustí.
Buřtguláš ala Dočík podáváme s čerstvým chlebem. Občas si rád buřtguláš zasypu trochou nakrájené čerstvé cibule.