Bulharská Ikra

Jedna z oblíbených tradičních bulharských specialit. Pomazánka z lilku a paprik výborné chuti, vhodná také pro vegetariány a vegany.


5.01x
60 min
1×

Ingredience

1 stroužekčesnek
0.5 lžičkysůl
4 kspaprika
1 kslilek
2 lžíceextra panenský olivový olej

Postup přípravy

Vybereme 4 rovné a pravidelné papriky, mohou být zelené, bílé i červené. Nejlepší jsou přímo ze zahrady od domácího pěstitele.

Na sporáku rozpálíme litinovou plotýnku a papriky na ní opékáme za neustálého občasného otáčení, až slupka zčerná. Tu pak z paprik oloupeme a včetně jádřinců vyhodíme.

Následně na plotýnce necháme opékat středně velký lilek. Do slupky uděláme 2 - 3 malé dírky, aby měla pára kudy unikat, jinak hrozí prasknutí lilku a vyšplouchnutí horkého obsahu. Jakmile lilek uvnitř změkne a uvaří se, můžeme ho opatrně otevřít seshora. Přebytečnou vodu necháme odpařit, až vznikne hustší hmota.

Lilek pak přidáme k upečeným a oloupaným paprikám. Šťouchadlem na brambory s malými otvory hmotu rozšťoucháme, osolíme podle chuti, přidáme prolisovaný česnek a olivový olej. Dobře promícháme a servírujeme.

Bulharská Ikra chutná s chlebem a zeleninou. Tato pomazánka je výborná teplá i studená, dá se použít i jako příloha a chuťovka k jídlům. Ikra je vhodná jako levná, sytá a chutná svačinka i pro vegetariány a vegany.
user-icon

autor yanchee


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bulharská Ikra

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Bulharská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena