Recept na noky z bramborového těsta s chutí hub, parmazánu a šalvěje. Noky podáváme s jemnou houbovou omáčkou jako hlavní chod.
Hodnocení
4.6
/ 5 (31x)
Doba přípravy
90 min
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Drcený kmín
Mletý černý pepř
Sušená šalvěj
Těsto
Vejce1 ks
Solamyl1 lžíce
Brambory800 g
Parmazán40 g
Polohrubá mouka300 g
Sušené houby1 hrst
Omáčka
Máslo40 g
Zeleninový vývar750-850 ml
Smetana na vaření100 ml
Hladká mouka 40 g
Na ozdobu
Strouhaný parmazán
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce doměkka.
Houby namočíme do 250 ml horkého zeleninového vývaru a necháme asi 20 minut vylouhovat. Pak houby scedíme (výluh odložíme stranou), necháme okapat a nasekáme nadrobno.
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme nebo prolisujeme do mísy. Přidáme mouku, solamyl, vejce, sůl, pepř, parmazán, nasekané houby a vše ochutíme sušenou šalvějí. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme krátce odpočinout.
Z těsta oddělujeme kávovou lžičkou kousky, ze kterých tvarujeme noky. Noky vložíme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme dokud nevyplavou na hladinu. Poté je necháme ještě asi 2- 3 minuty „dojít“ a scedíme.
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme výluhem z hub a zbývajícím vývarem, zvolna vaříme asi 15 - 20 minut do zhoustnutí. Omáčku zjemníme smetanou, dochutíme solí, mletým kmínem a pepřem a krátce povaříme.
Bramborové noky s houbami rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a na talíři posypeme podle chuti ještě strouhaným parmazánem. Zdobíme čerstvou šalvějí.