Špenátové listy necháme částečně rozmrazit. Rozkrájíme je na menší kousky a krátce podusíme na kousku másla s přidáním trochu vody nebo mléka. Uzeninu, šunku nebo uzené maso, nadrobno rozsekáme, ale několik plátků necháme v celku na pozdější použití.
Jednu oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme a zpěníme na polovině sádla. Přidáme uzeninu, osmahneme, směs zasypeme strouhankou, promícháme a takto připravenou náplň necháme vychladnout.
Brambory uvaříme v osolené vodě a necháme jen částečně vychladnout. Prolisujeme je do mísy, smícháme s krupicí a moukou, přidáme máslo, vejce a vypracujeme hladké pevné těsto. S bramborovým těstem pracujeme rychle, protože delším stáním řídne a pak se hůře zpracovává. Na posypaném válu vyválíme 4 stejně velké obdélníkové pláty asi 15 mm silné.
Na každý plát rozložíme připravené špenátové listy, na ně upravíme náplň a vše zabalíme jako roládu. Konce pevně přitiskneme k sobě a každý naplněný knedlík zabalíme do čistého plátěného ubrousku. Konce svážeme nití a knedlíky dáme do vroucí osolené vody. Dáme vařit na asi 12 minut.
Bramborové knedlíky plněné uzeninou a špenátem můžeme podávat samotné nebo s kysaným zelí a cibulkou.