Recept na jeden z velice oblíbených moučníků, který se výborně hodí ke slavnostním příležitostem. Rozhodně překvapíte!
Hodnocení
2.9
/ 5 (1030x)
Doba přípravy
75 min
Ingredience
Ostatní
Vejce4 ks
Máslo160 g
Rum1 dl
Piškoty300 g
Cukr moučka160 g
Smetana ke šlehání2 dl
Mleté ořechy160 g
Na potření
Zavařenina
Postup přípravy
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Máslo s cukrem utřeme do pěny. Postupně vmícháme žloutky jeden po druhém. Z bílků ušleháme tuhý sníh a spolu s mletými ořechy je vmícháme do utřené směsi.
Dortovou formu vypláchneme vodou a vysypeme moučkovým cukrem. Formu poklademe třetinou piškotů a pokapeme je rumem, nebo piškoty v rumu už rovnou namáčíme. Lehce je potřeme zavařeninou, kterou si vybereme. Na ni navršíme polovinu našeho krému s ořechy. Tento postup opakujeme. Když vypotřebujeme druhou půlku krému, dobře ho rozetřeme a poklademe ho piškoty.
Dort Malakov je dobré zatížit a nechat ho do druhého dne v lednici, krásně se rozleží a všechny použité ingredience do sebe pustí svou vůni.
Ztuhlou bombu Malakov zdobíme šlehačkou nebo ovocem. Podáváme ji vychlazenou.
35 dkg hl. mouky, 8 dkg. cukru, 15 dkg tuku (žlutý), 3/4 prášku do pečiva, 2 žloutky, 1/8 l mléka, citr. kůra
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které plníme obvyklým způsobem - nastrouhaná jablka, skořice, rozinky, cukr. Stočíme do závinu, který na plech položíme spojením dolů, aby se závin při pečení neotevřel. Potřeme sněhem z bílků a před pečením propícháme vidličkou.