Recept, který mám od tchýně z východního Slovenska. Bobalky jsou součástí Štědrovečerní večeře, ale u nás se po nich můžeme utlouct, takže se dělají i ve dnech všedních.
Hodnocení
4.6
/ 5 (28x)
Doba přípravy
90 min
Ingredience
Těsto
Cukr1 špetka
Olej1 kapka
Sůl1 špetka
Vejce1 ks
Mléko6 dl
Droždí1 kostka
Polohrubá mouka1 kg
Podle chuti
Máslo
Cukr moučka
Mletý mák
Postup přípravy
Připravíme klasické kynuté těsto - z droždí, trochy mléka, soli a cukru uděláme kvásek a necháme vyjít.
Kvásek přidáme do surovin na těsto, vypracujeme a necháme na teplám místě hezky vykynout.
Z hotového těsta udělám malé kuličky cca 1 cm velké.
Kuličky upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Upečené kuličky bobalky zalijeme horkou vodou, necháme trochu změknout a scedíme.
Nakonec bobalky polijeme roztátým máslem a hojně posypeme mákem a cukrem.