Bedly na smetaně s houskovým knedlíkem a zastřeným vejcem. Recept na výborný hlavní chod!
Hodnocení
4.2
/ 5 (5x)
Doba přípravy
75 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Cukr1 špetka
Sůl1 špetka
Vejce1 ks
Mléko150 ml
Houska1 ks
Polohrubá mouka250 g
Sušené droždí1 balení
Omáčka
Sůl
Vývar300 ml
Máslo2 lžíce
Cibule1 ks
Mletý pepř
Hladká mouka
Muškátový oříšek
Citronová šťáva
Smetana ke šlehání1 kelímek
Bedla1 miska
Příloha
Vejce3 ks
Postup přípravy
Cibuli očistíme a nadrobno nakrájíme, poté ji necháme zpěnit na másle v hrnci, přidáme nakrájené bedly a orestujeme.
Podlijeme vývarem (v nouzi i vodou) podle množství bedel, tak aby trčely špičky hub nad hladinou. Přikryjeme hrnec poklicí, stáhneme plamen a dusíme cca 15 minut.
V misce rozkvedláme asi tak lžíci až dvě hladké mouky se smetanou ke šlehání, přivedeme opět obsah v hrnci k varu, za stálého míchání přiléváme zahuštěnou smetanu a provaříme asi 5 - 10 minut.
Odstavíme a dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a pár kapkami citronové šťávy.
Na knedlíky si do misky odvážíme mouku, po krajích osolíme, uprostřed uděláme důlek, nasypeme třetinu balení sušeného droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme teplým (ne však horkým) mlékem, rozklepneme vejce a mísíme v těsto.
Nakrájíme housku na kostičky a vmísíme do těsta. Rozdělíme těsto na poloviny, vytvarujeme dva válečky, položíme na prkýnko, zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Knedlíky vaříme ve vroucí vodě 10 minut, otočíme a dovaříme zbylých 10 minut. Poté vyjmeme, propícháme ihned vidlicí a nití nakrájíme na plátky.
Na zastřené vejce můžeme použít trik, kdy malou misku vysteleme potravinářskou folií, potřeme olejem, rozklepneme vejce, zavážeme do měšce a 4 minuty vaříme ve hrnci s vodou, můžeme vhodit i do vody po knedlících. Poté jen rozstřihneme a lžící přendáme na talíř.
Bedly na smetaně podáváme s knedlíkem a zastřeným vejcem, můžeme ozdobit zelenou bylinkou.