Recept na výborný židovský moučník, který je sice dost sladký, ale proč si občas nezahřešit. Základem je Filo těsto, které vás také naučíme.
náplň | |
---|---|
230 g | máslo |
0.5 hrnku | cukr krupice |
1 lžíce | skořice mletá |
4 hrnky | vlašské ořechy |
poleva | |
0.8 hrnku | voda |
1 ks | pomeranč |
1 ks | citron |
0.8 hrnku | med |
0.5 hrnku | cukr krupice |
1 ks | skořice celá |
těsto | |
455 g | filo těsto |
V míse smícháme ořechy, cukr a skořici. Těsto si připravíme podle receptu na Filo těsto. Vezmeme si pekáček a vymažeme ho rozpuštěným máslem (25 x 35 cm). Položíme na dno list těsta a potřeme ho rozpuštěným máslem. Takto pomazáváme a pokládáme dalších 7 plátů filo těsta.
Těsto v pekáčku posypeme 1/3 hrnečku směsi z ořechů, cukru a skořice. Dále zase potřeme 2 listy těsta máslem a položíme na vrstvu ořechové směsi. Opět vysypeme 1/3 hrnku ořechové směsi na těsto a zase potřeme 2 listy těsta máslem a položíme na vrstvu ořechové směsi. Dále opět vysypeme 1/3 ořechové směsi na potřené listy těsta. Na ořechovou směs v závěrečné fázi nepokládáme jenom 2 listy těsta, teď pokládáme 8 listů těsta potřených rozpuštěným máslem.
Nakonec nařežeme baklavu v pekáčku na čtverce a dáme do předehřáté trouby. Baklavu s vlašskými ořechy pečeme na 180 °C 25 - 35 minut.
Na polevu si oloupeme kůru z jednoho citronu a pomeranče. Pozor, loupeme jenom barevnou kůru, bílá část bývá hořká. K varu přivedeme vodu, cukr, celou skořici, citronovou a pomerančovou kůru, poté snížíme teplotu a dusíme 10 minut. Přidáme med a dusíme další 2 minuty, poté už jen vyjmeme celou skořici a kůry. Sirup nalijeme na právě upečenou baklavu. Před podáváním necháme baklavu s vlašskými ořechy vychladnout a dáme na pár hodin uležet.
Jak zahnat mizernou náladu? Sáhněte po božských dezertech
Letošní jaro díky nehezkému počasí vyloženě nabádá ke špatné náladě a chmurám. Nedejte jim šanci! Zkuste si zlepšit den a připravte si jeden z luxusních dezertů., které jsme pro vás pečlivě vybírali.
Recepty do kuchařky: Luxusní moučníky a dezerty z borůvek
Borůvky, malé fialové plody, které jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálních látek. Zlepšují noční vidění, chrání před stařeckou demencí a jsou výbornou prevencí proti nejrůznějším infekcím. A kromě toho, skvěle chutnají! Léto pomalu končí, ale pokud máme v mrazáku dostatečné zásoby, borůvkové recepty nás mohou provázet ještě dlouho poté. Tady je pár prověřených a chuťově velmi vydařených moučníků a dezertů právě s borůvkami.
Bleskový dezert bez dřiny: Brownie mug cake zvládne každý!
Lahodný a jednoduchý dezert, který je hotový za minutu a půl! Skvěle se hodí i třeba jako rychlá snídaně a ke kávě pro nečekanou návštěvu.
autor Anna
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena