10 dkg | cukr | |
2 ks | vejce | |
250 g | máslo | |
350 ml | mléko | |
12 dkg | med | |
5-10 dkg | cukr moučka | |
44 dkg | hladká mouka | |
2 lžíce | polohrubá mouka | |
1 lžička | jedlá soda | |
1 ks | čokoládová poleva | |
1 sklenice | rybízová zavařenina | |
5 dkg | 100 % tuk |
V teplé lázni rozehřejeme vejce, tuk, cukr a med a potom Do něj přimícháme 22 dkg hladké mouky. Druhou polovinu hladké mouky smícháme se sodou a prosejeme ji na vál. Přidáme do ní medovou směs a vypracujeme hladké těsto. To necháme chvíli odpočinout v lednici a po té z něj vyválíme 3 placky, které upečeme při 200 °C. Placky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem a pečeme je dozlatova. Kostku másla necháme změknout.
Během pečení si připravíme krém. Z polohrubé mouky a mléka uvaříme kaši. Necháme ji vychladit. Máslo utřeme a pomalu do něj zašleháme moučnou kaši. Přidáme cukr a pokud chceme, můžeme přidat i trochu rumu.
Řezy vrstvíme v tomto pořadí: první placku potřeme polovinou krému. Druhou placku potřeme z jedné strany zavařeninou a namazanou stranu položíme na krém. Druhou stranu druhé placky potřeme druhou polovinou krému. Poslední placku potřeme z jedné strany zavařeninou a položíme namazanou stranou na krém. Poslední nenamazanou - horní - stranu zdobíme čokoládovou polevou.
Řezy necháme odležet do druhého dneska a podáváme je třeba se šlehačkou.
Autor:januška
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena