Bábovka z kynutého těsta

Mezi královnu patří bábovka z kynutého těsta. Velká oblíbenkyně našich babiček.


3.1274x
150 min
2×

Postup přípravy

Předem si připravíme rozinky - omyjeme je, zalijeme rumem a necháme alespoň hodinu bobtnat. Necháme změknout máslo. Droždí rozdrobíme do většího hrníčku, zalijeme mlékem a necháme 15 minut v teple kynout. Citron pořádně omyjeme a jeho kůru nastrouháme.



Mouku s cukrem prosijeme do mísy. Doprostřed vytlačíme důlek. Do něj přilijeme kvásek, žloutky, rozklepeneme vejce, přidáme změklé máslo, sůl, citronovou kůru, rozinky s rumeme, nastrouháme do něj špetku muškátového oříšku. Suroviny pomalu promícháme. Těsto hněteme, dokud není hladké a odlepuje se o mísy. Pak jej přikryjeme utěrkou a nechám v teple kynout. Asi 30 minut.



Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. Velkou formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Na dno každého jednotlivého dílku formy položíme jednu mandli. Pak formu naplníme těstem a necháme kynout dalších 15 minut.



Nakonec dáme do předehřáté trouby a pečeme ji 45 - 60 minut.
Upečenou bábovku necháme vychladnout a vyklopíme ji.



Bábovku podáváme posypanou moučkovým cukrem třeba ke kávě.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bábovka z kynutého těsta

Zpět na recept