Bábovka z kynutého těsta

Mezi královnu patří bábovka z kynutého těsta. Velká oblíbenkyně našich babiček.


3.1274x
150 min
2×

Ingredience

0.5 lžičkysůl
2 ksvejce
180 gmáslo
4 clrum
2 ksžloutek
100 grozinky
1 kscitron
1 kostkadroždí
120 gcukr moučka
500 gpolohrubá mouka
muškátový oříšek
125 mlvlažné mléko
moučkový cukr na posypání
16-20 ksoloupané mandle

Postup přípravy

Předem si připravíme rozinky - omyjeme je, zalijeme rumem a necháme alespoň hodinu bobtnat. Necháme změknout máslo. Droždí rozdrobíme do většího hrníčku, zalijeme mlékem a necháme 15 minut v teple kynout. Citron pořádně omyjeme a jeho kůru nastrouháme.

Mouku s cukrem prosijeme do mísy. Doprostřed vytlačíme důlek. Do něj přilijeme kvásek, žloutky, rozklepeneme vejce, přidáme změklé máslo, sůl, citronovou kůru, rozinky s rumeme, nastrouháme do něj špetku muškátového oříšku. Suroviny pomalu promícháme. Těsto hněteme, dokud není hladké a odlepuje se o mísy. Pak jej přikryjeme utěrkou a nechám v teple kynout. Asi 30 minut.

Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. Velkou formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Na dno každého jednotlivého dílku formy položíme jednu mandli. Pak formu naplníme těstem a necháme kynout dalších 15 minut.

Nakonec dáme do předehřáté trouby a pečeme ji 45 - 60 minut. Upečenou bábovku necháme vychladnout a vyklopíme ji.

Bábovku podáváme posypanou moučkovým cukrem třeba ke kávě.
user-icon

autor Vilienka

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Bábovka z kynutého těsta

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena