Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Dva kusy nakrájíme na kostičky a zbývající vejce nakrájíme na plátky a odložíme stranou na ozdobu. Chřest očistíme od dřevnatých konečků, oloupeme, nakrájíme na drobná kolečka. Pak ho na malém množství másla podusíme doměkka, osolíme a podle chuti zakapeme citronovou šťávou. Uzeného lososa nakrájíme na drobnější kousky a omytou pažitku jemně nasekáme. Tvořítka vytřeme olejem.
Želatinu rozpustíme v malém množství tekutiny a vlahou promícháme s majonézou a pažitkou. Pak vše spojíme s vejci, chřestem, a uzeným lososem. Směs ochutíme, naplníme do formiček vymazaných olejem, ozdobíme plátky vajec a čerstvým hráškem a necháme v chladu ztuhnout.
Aspikovou pochoutku rozdělíme na porce a podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.