Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky a 3 středně velké mrkve nakrájíme na kolečka. Do rozehřátého olivového oleje v pánvi vsypeme plátky česneku a chvilku restujeme. Přidáme nakrájenou mrkev a dusíme cca 10 minut.
Mezitím 2 velké zelené papriky nakrájíme na kolečka a spolu 2 dlouhými chilli papričkami vložíme do pánve a dusíme. Žampiony oloupeme a nakrájíme na cca 5 mm silné plátky, přidáme do pánve, osolíme a opepříme. Směs podlijeme tokajským vínem, přidáme 2 polévkové lžíce sójové omáčky a dusíme 10 minut.
Podkovy divokého lososa si připravíme tak, že je omyjeme, rozpůlíme a odstraníme kůži. Lososa pokapeme čerstvou šťávou z citronu, opepříme a osolíme na straně, kde byla kůže.
Dušenou zeleninu s žampiony dáme do misky a do pánve vložíme lososa, kterého z každé strany během 10 - 15 minut opékáme. Na vrchní stranu lososa nakapeme pár kapek olivového oleje. Na talíř nandáme zeleninovou směs se žampiony a na ni lososa.
Aliho divokého lososa na zelenině a žampionech podáváme jako chutný hlavní chod.