Nejkvalitnější rum se vyrábí z cukrové třtiny, přesněji tedy z melasy, což je odpadní produkt při výrobě cukru. Cukrovou třtinu lidé znali už před téměř 2500 lety. Do Evropy se dostala v 7. století díky Arabům. V roce 1494 cukrovou třtinu přivezl i Kryštof Kolumbus. Cukr z této rostliny byl považován za luxusní produkt srovnatelný s kaviárem. Ve své době dokonce sloužil jako platidlo. V 16. století se začalo s výrobou nápoje, jenž si na posilněnou dopřávali otroci na plantážích, ano byl to rum. V 17. století rum patřil k běžnému inventáři námořníků a pirátů, kteří si ho začali ředit vodou a vznikl nám známý grog. Taktéž byl využíván lékaři jako anestetikum při operacích. Vojáci si před rozhodujícími bitvami dávali nějakou tu pintu rumu na kuráž. S výrobou rumu ve velkém začala v roce 1862 nejprve společnost Bacardi, která se stala vůbec první nadnárodní kubánskou společností a na výrobu bílého rumu měla v podstatě monopol. Obrat v prodeji rumu se na Kubě ještě zvýšil během prohibice ve Spojených státech. Říká se, že se prý tehdy rum tajně pašoval do amerických lodí v mezinárodních vodách. Koncern Bacardi se prakticky zbavil konkurenčního výrobce rumu z Nové Anglie. Alkoholu chtiví Američané vyráželi houfně na Kubu a zde jej pili zejména v míchaných drincích. Na mojitu či daiquiri si zde pochutnával i Ernst Hemingway.Nejchutnější rum se získává zpracováním cukrové třtiny. Ta se pěstuje prakticky po celém světě, namátkou v celé karibské oblasti, Brazílii v Číně či ve Španělsku. Rostlina výškou i vzhledem zdánlivě připomíná kukuřici, má ale silný kmen plný cukrového sirupu. Sklízí se buď strojovou mechanikou nebo tradičně sekáním mačetami. Více se o rumu, jeho výrobě a historii, dozvíte v našem článku
Rum.