Pistácie se prodávají většinou solené ve skořápce, někdy také pro cukrářskou výrobu nesolené loupané. Botanický název je Řečík pistáciový. Pěstuje se okolo Středozemního moře, ale také ve střední Asii. Plodem je peckovice s dužnatou slupkou. Pecka má tvar připomínající mušli, u špičky puká. Pistácie obsahuje hodně tuku, vitamínu A, vápníku, draslíku, fosforu a hlavně železo. Konzumují se většinou pražené solené. Používají se do dortových náplní a k výrobě zmrzliny.Pistácie se jedí celé a to buď čerstvá, nebo pražená a solená. Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny a jiné moučníky, jako například baklava. My však známe především pražené pistáciové oříšky, které vylupujeme z polootevřených skořápek.Více se o pistáciích dozvíte z našeho článku
Pistácie.Foto: Nakladatelství Slovart -
Ingredience