Rybí omáčka je tradiční ochucovadlo jihovýchodní Asie. V Japonsku se jí říká Shottsuru, v Thajsku Nam Pla, na Filipínách Patis a třeba ve Vietnamu Nuoc Nam.
Rybí omáčka se připravuje fermentací čerstvých ančoviček nebo sardelek a také soli. Vše se naloží do dřevěných sudů a nechá se fermentovat. Pak se všech vystaví slunci. Proces trvá mnoho měsíců. Hotová rybí omáčka je tekutina zlatavé barvy a velmi štiplavé vůně.
Rybí omáčka se používá jako mnohdy základní ochucovadlo všech jídel. Najdeme ji v pokrmech nejen masitých, ale i z mořských potvůrek, omáčkách, zeleninových jídlech a často se podává i jako studená omáčka.
Přestože jsou rybí omáčky často nevábně vonící, jejich chuť je mírně slaná a mají rybí aroma, jak jinak.