Zázvor se používá v indické a orientální kuchyni, kde má snad takovou důležitost jako sůl. Zázvor je rostlina s krásnými kvítky, jejíž kořen je právě zázvor. Hodí se do mnoha sladkých i slaných pokrmů, ale nejlépe ho dokážou využít právě v Orientu.
Zázvor v kuchyni
V kuchyni zázvor uplatníme čerstvý, sušený, kandovaný a nakládaný. Zázvor se používá i k výrobě suši. Doporučujeme zázvor používat do pečeného nebo dušeného ovoce, k masům, do směsi kari koření, čatní, do sušenek a moučníků, ale také do nápojů, jako je svařené víno.
Čerstvý zázvor uchováváme v ledničce, vydrží vám asi týden. Dejte vždy dobrý pozor, jaký zázvor je v receptech uveden, protože čerstvý a sušený zázvor má úplně jinou chuť. Mletý zázvor se výborně hodí k jablkům a reveni.
Zázvorová limonáda
A teď vám dám návod na to, jak si připravit doma osvěžující limonádu. Vůbec to totiž není obtížné. Budeme potřebovat 4 l láhev od okurek, asi 300 g čerstvého zázvoru, 4 l vody, 450 g krystalového cukru, dva citrony, živnou sůl pro výrobu vín a vinné kvasinky z drogerie.
Do hrnku nasypeme kvasnice, přidáme kostku cukru a malé množství vlažné vody, aby kvasinky začaly pracovat. Zázvor oloupeme nožem a nastrouháme nebo nahrubo rozmixujeme na kaši. Vodu svaříme s cukrem. Kaši ze zázvoru nasypeme do láhve a zalijeme vroucí sladkou vodou, přidáme polovinu sáčku vinné živné soli a šťávu z obou citronů.
Hrdlo převážeme plátýnkem nebo zakryjeme talířkem a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Na závěr vlijeme kvasinky, láhev znovu zakryjeme a necháme na teplém místě. Druhý až třetí den začne limonáda perlit, tak ochutnáme. Slijeme limonádu do sklenic a dáme vychladit, aby se cukr nepřeměnil na alkohol a vychlazenou ji podáváme s limetkou nebo citronem.
Děti budou mít z limonády radost a vy můžete mít radost z toho, že pijí něco tak zdravého. Limonáda obsahuje ochranné a zahřívací látky, které se v čínské medicíně užívají již po tisíciletí.
Foto:
Profimedia.cz