Základní druhy vánočního cukroví

Základní druhy  vánočního cukroví

Každá hospodyňka má v těchto dnech plnou hlavu starostí, jaké cukroví na blížící se vánoční svátky připravit. Obvykle její úvahy a nápady prohrají se "stereotypem" a všechny ty kupící se listy a papírky s recepty od kamarádek stejně skončí někde v krabici v očekávání, že snad někdy příště.

14433×

 

Možná však stačí si jen trochu připomenout, jaké druhy cukroví nebo pečiva jsou nejvíce obvyklé. Pak si znovu pročíst připravené papíry s novými napsanými recepty, abychom si uvědomili, že nejde o nic mimořádně složitého, že jde vlastně jen o "variace na stejné téma" a pokusit se onu novinku upéci. Základ mnoha cukroví a pečiva je totiž opravdu mnohdy stejný, jiný je pouze výsledek, ke kterému se dostaneme jiným tvarem, jinou ozdobou či náplní. Přesto se našim blízkým může zdát takové cukroví něčím zcela novým, výjimečným a tím i neodolatelným. A věřte tomu, že jistě zmizí stejně rychle, jako loni.

Pečivo z perníku

Z perníkového těsta známe jistě všichni různě zdobené drobné tvary, které se mohou zavěsit na stromek, zelenou větvičku ve váze na stole nebo se mohou jen položit na mísu s cukrovím a doplnit tak barevně a vkusně další upečené druhy. Známe ale také perníkové kostky z litého těsta máčené v čokoládě a obalené v kokosu nebo sekanými ořechy. V kuchařkách můžeme najít dva základní druhy těsta. Z jednoho pečeme litý perník, z druhého drobné tvary. Při přípravě si uvědomíme, že:

  • používáme hladkou mouku
  • cukr doplňujeme nahřátým medem nebo sirupem
  • vejce přidáváme pro lepší soudržnost těsta
  • pro vláčnost přidáváme strouhané vařené brambory
  • lité těsto má být husté jako na lívance - řídké se sráží
  • používáme kypřící prášek do perníku
  • chuť perníku zlepšujeme kořením do perníku - skořicí, hřebíčkem, novým kořením, anýzem, badyánem, zázvorem a vanilkou
  • povrch drobného cukroví potřeme vejcem, sladkým mlékem nebo kávou či ovocným sirupem a necháme odpočinout
  • pečeme ve středně vyhřáté troubě, aby těsto dobře vykynulo a nevznikl "brousek"
  • drobné perníky jsou chutnější za 14 dní - proto je ukládáme do hliněného hrnce nebo do alobalem vyložené krabice
  • Recept na vánoční perníčky krok za krokem

    Recept na vánoční perníčky, které jsou hned po upečení krásně měkké, nepotřebují týdny odležet, což je obrovská výhoda. FOTORECEPT krok za krokem.

    Recept

Listové těsto

Z tohoto těsta jistě známe recepty na obměny jablkových závinů, rychlého slaného pečiva, které chutná k vínu, slané košíčky plněné sýrem či šunkovou pěnou, plněné šátečky. Při přípravě listového těsta si musíme uvědomit, že:

  • listové těsto tvoříme prokládáním dvou těst
  • používáme pouze hladkou mouku
  • přidáváme jen žloutky
  • z tuků používáme máslo
  • chuť těsta zlepšíme špetkou soli
  • pružnější těsto bude přidáním citronové šťávy nebo octa s vodou místo vína
  • hotové těsto nám zabalené vydrží, pokud jej hned nespotřebujeme
  • před pečením těsto propíchneme vidličkou, aby se stejnoměrně zvedalo a "nenafukovalo se"
  • pečeme zpočátku prudce, aby se tuk svázal se škrobem mouky, pak dopékáme v mírné troubě
  • troubu zbytečně neotvíráme, těsto by zůstalo tvrdé
  • listové těsto můžeme zakoupit i hotové

Výběr redakce na TOP recepty na linecké cukroví

Křehké, voňavé a doslova se rozplývající na jazyku - takové je linecké cukroví, které se podaří. Máme pro vás pár receptů, díky kterým bude letošní vánoční pečení snazší.

Výběr

Foto: Profimedia.cz

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena