Znáte yacon? Víte, že se z této sladké hlízy připravují chipsy podobné klasickým brambůrkům?
Rostlina yakon (také cassava) vzrůstá až do výšky 2 - 3 m, patří do čeledi hvězdnicovitých a jejím domovem jsou východní svahy And od Kolumbie až po severní Argentinu. Tato listnatá rostlina je velmi dobře přizpůsobena sezónním cyklům sucha či chladna, ovšem citlivá na mráz. Listy yaconu jsou pokryty chmýřím, květy mají jemně žlutou barvu, dužnina obsahuje velké množství vody, je slabě nažloutlá a vyznačuje se jemnou pryskyřičnou chutí. Pěstování je podobné jako u brambor s rozdílem, že yacon nesnese čerstvě hnojenou půdu. Pro svůj růst potřebuje hodně prostoru, hlízy dosahují velikosti až 80 cm. Yacon vysazujeme v polovině května a sklízíme v září před prvními mrazíky. Při sklízení dáváme pozor na manipulaci, hlízy jsou velmi křehké, tak abychom je před dalším skladováním zbytečně nepoškodili. Po roztřídění skladujeme hlízy v suchu a temnu při teplotě 8 - 10 °C.
Yacon vytváří dva druhy hlíz. Stonkové hlízy, které jsou blíže pod povrchem půdy, tyto hlízy nejsou určeny pro konzumaci. Až níže najdeme tzv. zásobní hlízy, které na první pohled připomínají červenou řepu. Zásobní hlízy jsou právě tou pochoutkou, kterou po oloupání používáme - jíme syrové, vařené, sušené, smažené.
Hlízy yaconu obsahují polysacharid inulin, který se v hlízách v průběhu skladování enzymaticky štěpí na fruktózu a glukózu. Za významný se považuje i obsah polyfenolů, oligosacharidů a fruktanů (proto hlízy chutnají sladce). Yacon je bohatý na vitamíny a minerální látky.
Yakon (cassava) má řadu pozitivních účinků pro náš organismus. Tady je výčet těch nejdůležitějších:
Při výše uvedeném by se mohlo zdát, že člověk musí žvýkat nepříjemně chutnající hlízu. Ale opak je pravdou. Yacon je výjimečně sladký a dá se připravit na řadu způsobů. Milujete-li bramborové chipsy, ale řešíte stoupající váhu, už nemusíte. Vyzkoušejte chipsy z yaconu. Jedná se o jemně nakrájené a sušené plátky yaconu, chutí připomínají sušený (neproslazovaný) ananas a plátky jablek. Jedná se o zdravou alternativu chipsů bramborových, které užijete na oslavy, při koukání na televizi a na výlety jako zdroj energie. Chipsy z yaconu jsou nízkokalorické, vhodné pro diabetiky a pro všechny, kteří potřebují zhubnout nějaké to kilo. Yaconové chipsy seženete v prodejnách se zdravou výživou. Jedinou nevýhodou je trochu vyšší cena, za 50 g yaconu dáte něco kolem stokoruny. Ale proč si je jednou za čas nedopřát.
Foto: Photos.comAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena