Výborná polévka z pečené mrkve krok za krokem

Výborná polévka z pečené mrkve krok za krokem

Sychravé počasí? Určitě vás prohřeje a zasytí tato úžasná krémová polévka z pečené mrkve se zázvorem. Podle našeho fotoreceptu ji jistě zvládnete. A že bude chutnat - zaručeno!

25077×

Recept na polévku z pečené mrkve

1) Příprava surovin.

Na polévku z pečené mrkve si připravíme 1 kg mrkve (ideálně svazek s natěmi, ale nemusí být), 250 ml smetany ke šlehání 33%, 1 litr vývaru, 1 cibule, 1 paličku česneku, 2 lžíce másla, kousek zázvoru, 2 lžíce medu, 4 lžíce olivového oleje, 1/4 limety nebo citronu, čerstvé natě petrželky nebo koriandru, sůl a pepř. Chuť nakonec doladí koření garam masala a směs sušených italských bylinek, které však lze vynechat.


2) Nejprve si očistíme mrkve a nakrájíme na 3 - 4 cm rozpůlené špalíky.

Pro zkrácení doby přípravy receptu můžeme takto mrkev 10 minut povařit, bude se péci o polovinu času méně.


3) Mrkev poté přesypeme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme také cibuli nakrájenou na větší kousky a stroužky česneku, které necháme ve slupce. Vše pokapeme olivovým olejem, lehce osolíme a posypeme bylinkami.

Je-li mrkev deset minut předvařená, pokapeme ji již nyní také medem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 20 minut. Pokud nemáme předvařeno, mrkev jen lehce posolíme a posypeme bylinkami, pokapeme olivovým olejem a bude se péci cca 50 minut, tedy med přidáme až za polovinou času pečení, aby se nepřipaloval.


4) Upečenou mrkev, cibuli a vyloupané stroužky česneku vložíme do hrnce, přidáme asi dva centimetry oloupaného a pokrájeného zázvoru. Zalijeme cca půl litrem vývaru (v nouzi jen vodou) a přivedeme k varu.

5) Vmícháme 200 ml smetany, následně polévku odstavíme, přidáme dva plátky studeného másla a mixujeme dohladka. Pokud je potřeba, přiléváme po částech i více vývaru, aby byla konzistence podle našich představ.

Nakonec polévku z pečené mrkve ochutnáme a doladíme solí, pepřem, limetkou či citronem, výborně se hodí také koření garam masala.


6) K mrkvové polévce můžeme podávat například rozpečené bagetky nebo rozkrojíme tortillu, vložíme plátky cheddaru, přiklopíme a zapečeme v sendvičovači.


7) Jednotlivé porce polévky dozdobíme zbytkem smetany, nasekanou zelenou natí petržele či koriandru, můžeme přidat také chilli či červený pepř.

Podáváme například s rozpečenou bagetkou nebo jako zde s tortillou s cheddarem.


Polévka z pečené mrkve a finanční náročnost

Ingredience na polévku z pečené mrkve nás vyjdou na zhruba 90 Kč, záleží na vybraných surovinách.

Vyzkoušejte také polévku z pečené dýně krok za krokem

Další recepty na výtečné polévky zde