Sychravé počasí? Určitě vás prohřeje a zasytí tato úžasná krémová polévka z pečené mrkve se zázvorem. Podle našeho fotoreceptu ji jistě zvládnete. A že bude chutnat - zaručeno!
Na polévku z pečené mrkve si připravíme 1 kg mrkve (ideálně svazek s natěmi, ale nemusí být), 250 ml smetany ke šlehání 33%, 1 litr vývaru, 1 cibule, 1 paličku česneku, 2 lžíce másla, kousek zázvoru, 2 lžíce medu, 4 lžíce olivového oleje, 1/4 limety nebo citronu, čerstvé natě petrželky nebo koriandru, sůl a pepř. Chuť nakonec doladí koření garam masala a směs sušených italských bylinek, které však lze vynechat.
Pro zkrácení doby přípravy receptu můžeme takto mrkev 10 minut povařit, bude se péci o polovinu času méně.
Je-li mrkev deset minut předvařená, pokapeme ji již nyní také medem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 20 minut. Pokud nemáme předvařeno, mrkev jen lehce posolíme a posypeme bylinkami, pokapeme olivovým olejem a bude se péci cca 50 minut, tedy med přidáme až za polovinou času pečení, aby se nepřipaloval.
Nakonec polévku z pečené mrkve ochutnáme a doladíme solí, pepřem, limetkou či citronem, výborně se hodí také koření garam masala.
Podáváme například s rozpečenou bagetkou nebo jako zde s tortillou s cheddarem.
Ingredience na polévku z pečené mrkve nás vyjdou na zhruba 90 Kč, záleží na vybraných surovinách.
Dýňový speciál: Top recepty, které si navždy zamilujete
Dýně jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, oslav Halloweenu a čím dál víc se tahle brukvovitá zelenina začíná prosazovat i v kuchyni. S příchodem sychravého počasí zařazujeme do svého jídelníčku dýně na vícero způsobů, jejich velkou výhodou je, že jdou připravit naslano i nasladko. A co je další plus, jsou nesmírně zdravé.
autor Markéta v troubě
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena