Začaly zimní radovánky a milovníci sněhu a zimních sportů vyráží na hory. Po dlouhých hodinách strávených na sjezdovkách nebo na běžeckých tratích člověk promrzne a tak nejjednodušší a nejúčinnější způsob jak zahřát prokřehlé tělo je teplý nápoj s kapkou alkoholu nebo bez. Přinášíme vám několik zajímavých receptů, jak se zahřát teplým nápojem. Mezi nejčastěji podávané horké nápoje patří samozřejmě svařené víno a grog. Základem těch nejlepších voňavých drinků je dobré víno, silný rum a hlavně různé druhy koření, které připravovaným nápojům dodá chuť a nezapomenutelné aroma.
Proto jsem pro vás připravila pár základních informací o nejčastěji používaných ingrediencích, kterými zvýrazníme chuť každého nápoje. Většina z nich se objevuje v níže uvedených receptech, ale nesmíme zapomínat, že inspiraci se meze nekladou. Je jen na vás, jak klasická nápojová koření zkombinujeme dohromady. Nezapomeňte nám o svých pokusech napsat.
Jedná se o kůru dřeviny z čeledi vavřínovitých. Celý název tohoto stálezeleného stromu je Skořicovník cejlonský a místo původu má v Indii. Nejkvalitnější skořici získáme samozřejmě na Cejlonu. Používáme jak mletou, tak také celou skořici. Chuť je hořkosladká a je velmi aromatická. Přidává se do pečiva, cukrovinek a právě na dochucení nápojů.
Prapůvod tohoto voňavého koření nalezneme v Číně. Hvězdicové plody rostou na stále zeleném stromě. Badyán je silně aromatické koření. Můžeme ho nalézt jako ingredienci do sušenek, perníků nebo nápojů, jako je punč nebo grog.
Kořeny této lahůdky nalézáme ve střední Asii a hojně se také vyskytují ve Středomoří. Je to ingredience, která se ve sladké podobě používá při výrobě marcipánu, krokantu (nepečené cukroví) a jiných sladkostí. Naopak hořké mandle jsou základem pro výrobu likérů (Sherry nebo Amaretto). Při konzumaci mandlí bychom si měli dávat trošku pozor, protože obsahují malé množství jedovatých látek.
Řadíme mezi nejstarší druhy koření vůbec. Původ tohoto koření je v Indonésii. Poupata stále zeleného stromu z čeledi myrtovité se používají například při nakládání ovoce, přípravě kompotu či svařeného vína. Sušená poupata jsou velmi aromatická a mají také dezinfekční účinky pro náš organismus. Hřebíček však může také působit na naše tělo trochu negativně a to nadýmáním.
Kardamom pravý je vytrvalá bylina, která patří do čeledi zázvorovité a je původem z Indie. Jako koření se používají sušené lusky, které se přidávají do čajů nebo punčů. V mleté podobě je nalezneme v celé řadě moučníků. Chuťově je podobný zázvoru a má v kuchyni obdobné využití.
U přípravy horkých nápojů bychom si měli dát pozor také na cukr. Doporučujeme vám cukr hnědý, který je aromatičtější než cukr bílý. Vyrábí se z melasy a je ideální do čaje, kávy či jiného teplého nápoje. Snad vás informace o vhodných kořeních a naše recepty inspirují k přípravě zajímavých horkých nápojů pro zpříjemnění. Pro podporu společenské zábavy neuškodí samozřejmě ani trocha alkoholu, ale pozor. Alkohol v kombinaci s aromatickými kořeními může způsobit silný bolehlav, takže raději pijeme s mírou.
1 l červeného vína, 75 g cukru, 1 lžíce hřebíčku, 1 lžíce mleté skořice nebo 1 kus celé skořice, šťáva z 1 pomeranče a z 1 citronu
Červené víno nalijeme do hrnce a smícháme s cukrem, hřebíčkem a skořicí. Řádně vše promícháme a přilijeme šťávu z pomeranče a citronu. Takto připravený nápoj uvedeme do varu. V případě, že je potřeba, můžeme ho také scedit a přelít do nádoby, která je odolná proti teplu. Nápoj podáváme horký.
425 ml kokosového mléka, 600 ml mléka, 200 ml kávy espresso, cukr na dochucení
Mléko spolu s kokosovým mlékem nalijeme do hrnce a ohřejeme. Poté mléčnou směs vyšleháme do krému. Dále si připravíme čtyři sklenky, do kterých nalijeme předem připravenou kávu a nalijeme na ní kokosový krém. Takto připravenou kávu podle chuti osladíme a můžeme podávat.
200 ml vaječného koňaku, 8 lžic mletých mandlí, 600 ml mléka, pár kapek mandlové tresti, několik celých neloupaných mandlí
Nejprve nalijeme mléko do hrnce a smícháme ho s cukrem, mandlovou trestí a s namletými mandlemi. Takto připravenou směs ohřejeme. Dále si do připravených sklenic nalijeme vaječný koňak, který přelijeme ohřátým mandlovým mlékem a důkladně vše promícháme. Hotové nápoje posypeme posekanými mandlemi a ihned horký podáváme.
1 l červeného vína, 1 pomeranč, 8 hřebíčků, 2 kusy celé skořice, 200 ml limonády Pomeranč oloupeme, rozebereme na měsíčky a ty zbavíme blanek. Víno nalijeme do hrnce a smícháme ho s pomerančem, hřebíčkem a celou skořicí. Takto připravené víno mírně zahřejeme a předtím než se nám začne vařit, tak ho necháme odstát 30 minut. Potom přilijeme limonádu a opět zahřejeme, aniž by víno prošlo varem. Takto připravený nápoj ihned podáváme.
350 ml červeného vína, 350 ml jablečného džusu, 1 jablko, 6 lžic cukru, 1 citron nakrájený na plátky, 1 sáček koření na svařené víno Nejprve nalijeme víno spolu s džusem do hrnce a smícháme s cukrem. Nakrájíme na tenké plátky citron (důkladně omytý!) a přidáme ho do vína. Víno ohřejeme, přidáme směs koření a necháme 10 minut luhovat. Mezitím jablko zbavíme jadřince a na kousky nakrájíme. Jablko rozdělíme do sklenic a přelijeme ho horkým punčem. Takto připravený nápoj ihned podáváme.
1,5dl rumu / pro 1 osobu, 1 lžička másla, 1 lžíce cukru krystal, 1 dl vody, citron, cukr podle chuti Nejprve necháme nasypeme cukr do hrnce a necháme ho zkaramelizovat. Potom ho zalijeme vodou a karamel rozpustíme. Ihned po rozpuštění přidáme rum a kousek másla. Podle chuti a počtu osob přidáme citron a cukr. Takto připravený nápoj přivedeme do varu, ale již dále nevaříme. Horký grog ihned podáváme.
Svařené víno s kořením a ovocem
(doba přípravy 10 min)
(doba přípravy 20 min)
Videorecept: Vánoční punč, který krásně voní a v mrazivých dnech umí báječně zahřát
Úžasně voňavý nápoj, který navodí tu správnou vánoční atmosféru. Punč z červeného vína, rumu a koření, ve kterém nechybí ani kousky ovoce. Pojďme se ho naučit krok za krokem podle snadného videonávodu.