Ve třetím díle malého seriálu článků vám předkládáme postup při přípravě tradičního velikonočního pečiva. A příprava je opět krok za krokem.
Připravíme si sladkého zajíčka přelitého čokoládou. Toho upečeme čerstvého na Velikonoční neděli a nesmí, stejně jako mazanec či beránek, chybět na žádně slavnostní velikonoční tabuli. Krok za krokem si projdeme přípravu slaných jidášů sypaných solí i kmínem. Ty se pečou na Velký pátek, kdy podle písma Jidáš zradil Ježíše.
Před přípravou těchto tradičních velikonočních pochoutek musíme zkontrolovat, zda máme vše potřebné a chybějící ingredience zajdeme nakoupit.
Na zajíčka potřebujeme následující: 300g hladké mouky, 220g másla, 100g cukru moučky, 2 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru, prášek do pečiva, lineckou (šípkovou, rybízovou) marmeládu, rum, 2 balení tmavé čokoládové polevy, 2 balení bílé čokoládové polevy a cukrářské zdobení.. Na jidáše potřebujeme: 1 kostku droždí, 100g cukru krupice, 450g hladké mouky, 200 - 250ml mléka, sůl, citronovou kůru, muškátový oříšek, 1 vejce, 2 žloutky, 100g másla, 1 vejce na potření a hrubou sůl a celý kmín na posypání.
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Mouku prosejeme na vál, přidáme lžičku prášku do pečiva a přisypeme oba druhy cukru. Do sypké směsi uděláme důlek, přidáme změklé máslo, oba žloutky a 2 lžíce vlažné vody. Mouku přehrneme přes tekuté ingredience a vše rukama zpracujeme do celistvého, nelepivého těsta, které zabalíme do fólie a necháme rozležet. Vložíme na 30 minut do chladničky a pak necháme 10 minut "povolit" při pokojové teplotě.
Pak těsto vyválíme na pomoučněném vále na placku max. 3mm silnou, ze které vykrajujeme větší zajíčky (můžeme použít i jiné druhy formiček - kuřátka, slepičky). Jednotlivé tvary stejné velikosti klademe na plech vyložený pečícím papírem. Velikonoční zajíčky nebo jiné tvary pečeme v předehřáté troubě (200°C) asi 15 - 20 minut na 175 °C. Záleží na velikosti formiček, ale zajíčci "chytnou" světlou zlatohnědou barvu.
Zajíčky necháme vychladnout. Marmeládu rozehřejeme a přidáme 1 - 2 lžíce rumu (klidně můžeme vynechat nebo nahradit trestí pro chuť). Vždy dva velikonoční zajíčky slepujeme k sobě marmeládou.
Čokoládové polevy rozpustíme a zajíčky střídavě přelijeme, polovinu zajíčků bílou a polovinu tmavou čokoládou. Opačnou barvou čokolády naznačíme kontury tlapek, uší a čumáčku a barevným zdobením zajíčkům uděláme očička. Zajíčky necháme v chladu aspoň 30 minut zatuhnout.
Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru, 2 lžíce mouky a 4 lžíce vlažného mléka. Ze všech uvedených ingrediencí umícháme kašičku, ze které necháme v teple vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme zbylou mouku a přisypeme cukr. Přidáme ½ lžičky soli, špetku strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky citronové kůry, vzešlý kvásek, vejce, žloutky a rozpuštěné máslo. Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu.
Postupně přiléváme zbylé vlažné mléko a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Každá mouka "saje" jinak, proto mléko přiléváme postupně, aby se těsto nelepilo. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout (asi 40 minut).
Pak těsto rozdělíme na 20 kousků. Z každého kousku vyválíme dlouhý tenký váleček a konce "přilepíme" doprostřed, váleček stočíme do tvaru připomínající dvě spojené slzy. Jidáše přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, kde je necháme kynout ještě dalších 20 minut.
Vykynulé jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem. Část jidášů posypeme hrubou solí a část celým kmínem. Jidáše pečeme v předehřáté troubě (180 °C) asi 12 - 15 minut dozlatova.
Velikonoční zajíček
(doba přípravy 1 hod )
Rychlý velikonoční beránek
(doba přípravy 1 hod )
Kynuté velikonoční jidáše
(doba přípravy 1 h 30 min )
Velikonoční beránek 6x jinak - recepty, které se zaručeně podaří
Hledáte recept na opravdu dobrého velikonočního beránka? Přinášíme vám 6 čtenářsky nejúspěšnějších receptů, u nichž nemusíte mít obavu z výsledku. Vybrat si můžete z klasického třeného těsta, s tvarohem, pudinkem a třeba i z těsta povidlového. A pokud vám doma chybí váha, bude pro vás jistotou hrníčkový recept.
Veganské pečení: Velikonoční jidáše ve tvaru zajíčků krok za krokem
Velikonoční jidáše se tradičně podávají na zelený čtvrtek. Jidáše nám připomínají tvar provazu, na kterým se oběsil proradný Jidáš. Také symbolizují vítaní jara, plodnost a hojnost, takže je můžeme tvarovat do různých housenek, ptáčků nebo roztomilých zajíčků.
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni