Včelí produkty - pyl

Včelí produkty - pyl

Včely máme spojené zejména s medem, který je také ze všech včelích produktů nejznámější, nejrozšířenější a zcela jistě nejpoužívanější. Včely však neprodukují pouze med. Proto se chci zaměřit na zbylé včelí produkty a dnes začnu pylem.

11580×

Popis pylu

Poživatina i lék, jehož využití v zájmu člověka je velmi slibné. Jedná se vlastně o samičí pohlavní buňku - gametu. Pylové zrnko má dvojitou buněčnou blánu - exinu a intimu. Obsahuje živou protoplazmu s dvěma jádry. První je samčí pohlavní, druhé bezpohlavní - vegetativní. Podle způsobu opylení rozlišujeme rostliny na větromilné a hmyzomilné. Větromilné nemají tak atraktivní květy, nevoní a nevylučují nektar. Jejich pyl je suchý, moučný a je ho mnohem více než u hmyzomilných rostlin. Opylovací schopnost větru je menší než u hmyzu. Přiznám se, že nerozumím tomu, jak si rostliny vybírají, kdo je bude opylovat, ale je to tak. Pyl určený k požívání se sbírá od včel speciálními přípravky. Je dostání ve včelařských prodejnách nebo v prodejnách zdravé výživy.

Druhy pylu

Podle druhu pylu je složení a stejně tak i účinky pylu různé. Velmi účinný pyl je z vrby, rakyty ovocných stromů, řepky olejky, kaštanu koňského, kaštanu jedlého, hořčice, ohnice, máku a jetele. Středně účinný pyl je ze slunečnice, lísky, olše topolu, buku, dubu, javoru, pampelišky a chrpy polní. Neúčinný nebo velmi málo účinný pyl je z veškerých jehličnatých stromů

Složení pylu

Pylová zrna obsahují kromě vody, bílkovin, tuků a sacharidů také vitamíny skupiny B, D, E a H, z minerálních látek je to křemík, síra, měď, kobalt, sodík, železo, hliník, vápník, hořčík, mangan, fosfor, baryum, stříbro, zinek, molybden, chrom a stroncium. Dále obsahují enzymy, flavonoly, rutin a kyselinu jablečnou, vinnou, citronovou, malinovou, jantarovou, akonitinovou, adipovou, indolyloctovou a fumarovou.

Účinky pylu

Pokud jde o obnovu života, příroda nešetří na kvantitě, ale zvláště na kvalitě pylu. Pylová zrnka obsahují to nejlepší, co příroda může poskytnout. Pravidelné užívání pylu vede k dlouhověkosti, zlepšuje chuť k jídlu, u obézních snižuje hmotnost zlepšením metabolismu, naopak u nezdravě hubených dokáže hmotnost zvýšit. Zlepšuje střevní těžkosti včetně průjmu, má antibiotický účinek, zlepšuje psychiku, neurastenii, mozkové obtíže, jaterní choroby a nemoci srdce, zrak, zpevňuje vlasy a cévy, léčí zbytnělou prostatu a akceleruje růst. Jelikož také zlepšuje intelekt, doporučuje se jako doping místo kávy, alkoholu a cigaret.

Úprava a užívání pylu

Nejúčinnější pyl je čerstvý, neměl by však obecně být starší než rok. Uchováváme jej ve sklenici z tmavého skla se zabroušeným hrdlem v chladničce. Pyl je nutno čerstvě pomlít a užívat nejlépe v dávkách: děti ráno a večer kávovou lžičku, dospělí polévkovou lžíci jednou až dvakrát denně po dobu jednoho měsíce. Hlavně by jej měli užívat těhotné ženy, deficitní a neduživé děti a starší lidé. Pyl je také možné smíchat s medem a uchovat v chladu. Pokud jste ještě tento vysoce léčivý včelí produkt nevyzkoušeli, tak vám to mohu jen doporučit. Výsledky se jistě dostaví. Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Konvalinka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena