Vaříme z hovězího: Recept na španělského ptáčka krok za krokem

Vaříme z hovězího: Recept na španělského ptáčka krok za krokem

Plátek hovězího plněný vejcem, okurkou, slaninou a párkem. Kdo by neznal klasického španělského ptáčka. Příprava je trochu zdlouhavější, ale ne tak náročná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Vaříme krok za krokem.

27318×

Recept na španělské ptáčky krok za krokem

1) Připravíme si veškeré suroviny na španělské ptáčky.

Budeme potřebovat 4 velké plátky hovězího zadního, 1 velkou cibuli, 2 vejce, 100 g anglické slaniny, 2 vídeňské párky, 2 - 3 sterilované okurky. Dále sůl, pepř a jemnou hořčici. Nesmíme zapomenout ani na trochu tuku (olej, sádlo) a masový vývar.

2) Hovězí plátky omyjeme, osušíme a dobře naklepeme.

Čím více maso naklepeme, tím kratší dobu budeme potřebovat k jeho dušení.

3) Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Okurky nakrájíme také na čtvrtky, stejně tak párky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

4) Naklepané plátky masa osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.

5) Na každý plátek hovězího poklademe 2 plátky anglické slaniny, čtvrtku párku, okurky a vajíčka.

6) Plátky hovězího opatrně svineme do závitku.

Španělské ptáčky pomocí nitě pečlivě omotáme a stáhneme hlavně konce, aby nám náplň během dušení "neutekla".

7) V hrnci rozpálíme tuk a cibulku osmahneme dozlatova. Vložíme španělské ptáčky a prudka je osmahneme ze všech stran.

8) Španělské ptáčky zalijeme silným masovým vývarem.

Nemáme-li žádný pravý masový vývar v zásobě, vypomůžeme si bujonovou kostkou. Bujon jednoduše rozmícháme ve vroucí vodě.

Ptáčky přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme 90 - 120 minut. Použijeme-li na přípravu papinův hrnec, zkrátí se nám doba dušení zhruba na 45 minut.

9) Měkké španělské ptáčky vyjmeme z omáčky, sundáme nit a rozřízneme na půlky tak, aby nám na talíři krásně vynikla náplň.

Omáčku zaprášíme hladkou moukou a necháme ještě 15 minut provařit a zhoustnout. Ve finále omáčku přecedíme přes jemné sítko.

Zbylé suroviny (vejce, okurku, párek) můžeme nakrájet na malé kostičky, vmíchat do připravené omáčky a nechat prohřát.

10) Klasické španělské ptáčky podáváme s rýží a na talíři přeléváme omáčkou.

 



Další recepty z hovězího masa najdete zde 

user-icon

autor Michy