Vánoce ve Španělsku

Vánoce ve Španělsku

Vánoce jsou tady za pár dní. Pojďme se společně seznámit, jak se tráví Vánoce ve Španělsku.

8495×

První předzvěstí blížících se svátků jsou pouliční prodavači pečených kaštanů. Konzum sladkostí stoupne v celé zemi o 30 procent. Z kuchyní se line vůně pečících se sušenek. Brousí se pilky i hlasivky na vánoční soutěž o nejkrásnější jesličky a nejhezčí koledy. Ochotníci předvádějí živé jesličky "belenes viventes" a výjevy z Ježíšova života.

Kulinární rok vyvrcholí na Štědrý den, kdy se rodina sejde u slavnostně vyzdobeného stolu. Většinou se na stříbrném podnose vyjímá pečený krocan nebo kapoun upečený v troubě s nádivkou anebo bez ní. V Galicii se nádivka připravuje z kaštanů, v Asturii z jablek a v Katalánsku ze sušených švestek, rozinek a piniových oříšků. Stejně tak oblíbená je vánoční jehněčí nebo kůzlečí pečeně či pečené sele a také rybí pokrmy.

Ze zeleniny přicházejí na štědrovečerní stůl artyčoky s bešamelovou nebo s mandlovou omáčkou a červené zelí. Mnozí Španělé však opouštějí staré zvyky, aby si pochutnali na novodobých specialitách jako uzeném lososu, vytříbených pokrmech z mořských plodů, paštikách a různých druzích zahraničních sýrů. Ve stylových sklenicích šumí španělský sekt Cava. Nesmí chybět ani sladká vína jako Moscatel nebo Amontillado či sherry Oloroso.

Staří i mladí snědí o Vánocích nevídané spousty sladkostí jako marcipán, jemné mandlové sušenky, cukrové věnečky a sladké sádlové pečivo. Také sušené ovoce uvařené ve víně nebo v cukerném sirupu a sladké polévky z mandlí, kaštanů a oříšků. Na prvním místě je to ovšem "turrón", tradiční mandlový nugát.

Pro děti však Vánoce vrcholí až příchodem Tří králů. V přístavních městech připlouvají Tři králové z Východu v nádherných bárkách, na Kanárských ostrovech přistanou dokonce na velbloudech a projíždějí městem ve vyzdobeném kočáru sledovaném celou družinou včetně celých stád dobytka. Doma pak děti najdou 6. ledna dárky, které jim Tři králové přivezli. Plny očekávání se vrhnou na tříkrálový věnec "roscón de Reyes", v němž je jako překvapení zapečená mince, fazole nebo drobná hračka. Kdo překvapení najde, smí po celý den nosit na hlavně tříkrálovou korunu.

Podle starodávného valencijského zvyku položí děti na Tři krále přede dveře kousek "turrónu", mandle pražené v karamelu, a tři sklenky sladkého vína a otýpku slámy, aby se Tři králové z Východu a jejich velbloudi mohli posílit na zpáteční cestu.

Pokud byste letošní Vánoce chtěli zkusit něco netradičního, zkuste právě španělskou mandlovou polévku. Recept najdete na našich stránkách: Sladká mandlová polévka

Zdroj: Culinaria Španělsko

Nakladatelství SLOVART

Foto: Photos.com

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz