V dnešní době najdeme v obchodech nepřeberné množství elektrických kuchyňských spotřebičů. Začínaje rychlovarnou konvicí a šikovnými kuchyňskými roboty konče.
Dnes už si bez malých kuchyňských pomocníků neumíme práci v kuchyni ani představit. Při nákupu spotřebiče dbáme na to, aby se dal co nejvíce rozebrat a byl dobře omyvatelný, pokud možno i v myčce na nádobí. Přednost bychom měli dát také spotřebičům, které mají možnost uložit či svinout šňůru, aby nebyla vidět, když spotřebič zrovna nepoužíváme. Kvůli bezpečnosti dbáme na to, aby měly spotřebiče neklouzavý podstavec, například gumové, přísavné nožičky, aby nám nesklouzl při používání z pracovní desky a nepoškodil se, také aby nám nezpůsobil úraz.
Při údržbě a čištění odpojíme kabel vždy ze sítě, spotřebič musí být vypnutý. Na vypínače a elektrické části spotřebičů nikdy nesaháme mokrou rukou, to platí i při zastrkování a vytahování šňůry ze sítě. Ostré nože z robotů vždy myjeme opatrně, nikdy nože "nestíráme" prsty ale vždy silnou houbičkou na nádobí, nebo jej myjeme v myčce. Poté je však okamžitě osušíme, aby nezrezivěly.
Používáme-li robota často, opatříme si další nádobu, metly, nože, abychom mohli připravovat pokrmy rychle za sebou. Náhradní díly jsou k dostání přímo u dodavatelů. Pokud vám robot "cestuje po lince", podložíme ho gumovou podložkou. Před mísením či hnětením kynutého těsta nádobu a metly prohřejeme v horké vodě. Těsto nám lépe vykyne.
Pokud se chystáme mixovat horký pokrm, necháme jej nejdříve trochu vychladnout, pak přiklopíme a zabezpečíme víkem, přes které ještě přeložíme utěrku a víko držíme, aby nám horká pára víko nevytlačila.
Pokud se metly šlehače pohybují ztuha, kápneme olejničkou trochu rostlinného oleje do obou dírek, do nichž metly zasouváme.
Na robotu nastavíme rychlost přiměřenou práci, kterou má robot vykonávat, Nastavení najdeme v návodu, který obdržíme ke spotřebiči. Tím zabráníme zadření motoru. Pokud se motor šlehače přehřívá, přepneme jej na vysokou rychlost nebo mícháme malá množství po jednotlivých dávkách.
Šlehací metly mixéru raději neukládáme do zásuvky, ale zavěsíme za háky, díky tomu se tak rychle nepoškodí. Ostré nože mixéru nenecháváme v zásuvce s ostatním náčiním, ale ve zvláštní přihrádce či v krabici, pokud do ní mixér vracíme. Spotřebiče neukládáme blízko sporáku, aby se nepoškodily žárem. Pravidelné kontrolujeme šňůry, aby neprobíjely.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena