Moučníky a dezerty s tvarohem patří mezi ty nejoblíbenější. Tento recept na karamelový koláč je na přípravu náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to!
Recept na karamelový koláč krok za krokem
1) Připravíme si ingredience na těsto. Budeme potřebovat 2 dl hladké mouky, 150 g másla, 1/2 dl třtinového cukru, 1 žloutek, 1 lžičku vanilkového cukru a špetku soli.
2) Hladkou mouku smícháme se solí. Změklé máslo rozšleháme s jemně mletým třtinovým cukrem a vanilkovým cukrem do hladké a světlé pěny.
3) Do máslově pěny přidáme žloutek, mouku a šleháme, dokud nám nevznikne krásně žluté a hladké těsto.
4) Hutné těsto rozprostřeme pomocí vařečky nebo stěrky do kulaté dortové formy s odnímatelným okrajem. Formu předem vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Korpus na karamelový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 20 minut.
5) Během pečení si připravíme tvarohovou náplň. Budeme potřebovat 400 g měkkého tvarohu, 3 velká vejce, 1 lžičku vanilkového cukru a 3 dl krupicového cukru.
6) Tvaroh s vajíčky a vanilkovým cukrem ušleháme do hladkého krému.
7) Upečený korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
8) Krupicový cukr nasypeme na velkou pánev a na mírném plameni necháme bez míchání rozehřát. Poté karamel promícháváme vidličkou a ještě několik minut zahříváme do zlatohněda.
9) Karamel pak opatrně a za stálého míchání nalijeme do tvarohové směsi. Dbáme přitom na to, aby se karamel nepřichytil na stěny nádoby. Pokud karamel ztuhne, není to na závadu, v troubě se opět rozehřeje a rozpustí.
10) Připravenou náplň nalijeme na předpečený korpus a vložíme zpátky do vyhřáté trouby na 45 minut. Hotový karamelový koláč by měl být uprostřed měkký. Po vyndání z trouby necháme koláč asi 30 minut chladnout.
11) Připravíme si vláčnou čokoládovou polevu. Do kastrůlku nalijeme 1/2 dl smetany ke šlehání a uvedeme ji do varu. Čokoládu na vaření (100 g) nalámeme do mističky, zalijeme horkou smetanou a mícháme, dokud nám nevznikne hladká poleva.
12) Čokoládovou polevu rozetřeme na karamelový koláč a uložíme do chladu alespoň na 2 hodiny.