
Recept na velmi oblíbenou boloňskou omáčku, pasta alla bolognese. Směs z mletého masa, zeleniny a těch správných bylinek, která v kombinaci s těstovinami (ideálně špagety) sklidí velký potlesk!
Na boloňské špagety budeme potřebovat:

Cibule a česnek oloupeme. Mrkev oškrábeme, řapíkatý celer očistíme.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek na jemné plátky nebo kostičky, můžeme jej i prolisovat.

Mrkev s celerem také nakrájíme na menší kousky.

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a pár minut za častého míchání restujeme.
Poté vsypeme česnek, necháme jen krátce rozvonět.

Přidáme ostatní zeleninu a znovu pár minut restujeme, občas promícháme.

Přidáme mleté maso, osolíme, okořeníme, přidáme otrhané čerstvé bylinky a mícháme, dokud se maso nezačne opékat.
Voda se vypaří a maso začne zlátnout.

V tuto chvíli zalijeme červeným vínem, po chvíli přidáme i nadrobno nakrájená rajčata s omáčkou.
Pokud by nám v boloňské omáčce vadily kousky rajčat, můžeme použít rajčatové pyré.

Všechno dobře promícháme a na mírném ohni necháme 45 - 60 minut dusit.
Pokud by bylo potřeba, přiléváme vodu nebo masový vývar.

Špagety uvaříme (těsně před dokončením boloňské omáčky) v osolené vodě al dente.
Uvařené špagety scedíme a ihned servírujeme.

Když má boloňská omáčka tu správnou hustotu, máme hotovo. Už jen podle potřeby dochutíme solí a kořením.

Špagety rozdělíme do talířů, přelijeme je boloňskou omáčkou, dozdobíme zelenou bylinkou a můžeme podávat.

Recepty na boloňskou, které by vám neměly ujít:
Pravá boloňská omáčka na těstoviny
Rychlé a nejlepší boloňské špagety
Děti je zbožňují! Špagety s rajčatovou omáčkou v 8 variacích
Mlsné jazýčky dětí umí být pěkné vybíravé! A maminky zvláště v této náročné době musí neustále vymýšlet, co dětem uvařit. Ovšem špagety, to je trefa do černého. Přinášíme vám 8 skvělých receptů na špagety s "červenou omáčkou" a pokaždé trochu jinak.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena