Šunkové speciality

Šunkové speciality

Hlavní surovinou pro výrobu šunky je vepřové maso, konkrétně svalovina vepřové kýty.

12334×

Pokud použijeme jinou vstupní surovinu, pak musí být hotový výrobek řádně označen druhem a částí, ze které pochází. Obvykle se dále vyrábí šunky z vepřového a drůbežího masa. Zajímají-li nás šunkové speciality, měli bychom vědět, že jde o chuťově výborné šunky vyráběné právě i z jiných druhů masa, než je pro nás obvyklé.

Druhy masa pro výrobu šunkových specialit

Pro výrobu šunkových specialit se používá maso hovězí nebo telecí, ale také králičí, chuťově nasládlé maso koňské, také maso jehněčí nebo skopové. Speciality jsou ale vynikající i ze zvěřiny (srnčí maso, jelení, mufloní, maso z divočáka...), zejména pro velice nízký obsah tuku a cholesterolu. Mezi exotické druhy masa, ze kterého se vyrábí také šunkové speciality, patří maso medvědí a lví. Pak můžete ochutnat šunkové plátky z jehněčího, z divočáka, ale také plátky šunky jelení. Jestliže si chcete vyrobit domácí šunku z dostupnějšího masa, můžete si pochutnat na šunce z králíka.

Zdravý životní styl

V dnešní době se více a více lidí věnuje zdravému životnímu stylu - zdravému stravování. Patří sem tedy i vhodné a zdraví prospěšné potraviny, tzv. funkční potraviny.

Funkční potraviny

Tyto potraviny mají nižší obsah cukrů, tuků a hlídá se u nich i obsah přídatných látek. Přídatnými látkami jsou často sledovaná tzv. "éčka". Zároveň ale funkční potraviny obsahují kvalitní bílkoviny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Bývají obohaceny také o probiotické a prebiotické látky (např. Lactobacillus a Bifidobacterium nebo inulin). Mezi funkční potraviny se tedy v dnešní době zařadily i některé masné výrobky. Napomáhají totiž k posílení imunity, ke snižování hladiny cholesterolu, k vstřebávání vitamínů a vápníku. Zároveň mají příznivý vliv na složení střevní mikroflory.

Výběr některých "funkčních" masových výrobků - šunky kategorie wellness

  • výběrová šunka pro děti
  • - tato "dětská" šunka neobsahuje alergeny, místo klasické kamenné soli je použita sůl mořská, šunka má nízký obsah přídatných látek a nízký obsah tuku (max. 5%)
  • kuřecí šunka Linie
  • - chuťově dobrá šunka, která obsahuje inulin napomáhající snižování cholesterolu
  • wellness šunka výběrová
  • - opět jde o druh šunky, která obsahuje méně tuku, dále obsahuje vlákninu, vápník a inulin, neobsahuje konzervační látky

Na závěr

Nasolení a následné uzení nebo sušení masa na vzduchu za účelem prodloužení jeho trvanlivosti používali již staří Římané. Dnes jsou vedle tohoto hlediska důležitějším kritériem kulinářské požitky a zdravý životní styl. Na pultech obchodů tak najdeme dostatečně široký výběr masných výrobků, které nejen chutnají, ale zároveň nezatěžují lidský organismus nežádoucími látkami.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena