Portugalské dýňové knedlíčky - bilharacos

Bilharacos, volně přeloženo jako sladké dýňové koblížky nebo knedlíky. Tento recept patří mezi speciality portugalské kuchyně, především v blížícím se čase vánočním.


5.01x
60 min

Postup přípravy

Dýni oloupeme a zbavíme jader, až nám zůstane jen čistá, sytě oranžová dužnina, kterou nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka. Dobře uvařenou dýni osušíme a rozmačkáme, nejlépe přes síto, abychom dosáhli opravdu jemné konzistence těsta. Necháme delší dobu odkapat, abychom z dýně dostali co nejvíc vody.

Dýni smícháme s vejci, cukrem, moukou, špetkou soli, vymačkanou šťávou z pomeranče a nastrouhanou pomerančovou kůrou, přidáme portské víno a nasekané nebo mleté ořechy. Vše dobře promícháme a necháme trochu odpočinout. Do těsta je možné přidat kypřící prášek pro větší nadýchanost těsta, ale není to nezbytně nutné.

Poté z těsta lžící tvoříme menší kuličky či bochánky, které vkládáme do vyšší vrstvy vroucího oleje a smažíme dozlatova.

Dýňové knedlíčky bilharacos vyndáme a pokládáme opatrně na ubrousek, aby z koblížků vyteklo co nejvíce tuku. Na závěr ještě horké bilharacos obalujeme v cukru smíchaném se skořicí.

Portugalské dýňové knedlíčky - bilharacos podáváme na svátečním stole spolu se sklenkou portského vína.
user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Portugalské dýňové knedlíčky - bilharacos

Zpět na recept