Portugalské dýňové knedlíčky - bilharacos

Bilharacos, volně přeloženo jako sladké dýňové koblížky nebo knedlíky. Tento recept patří mezi speciality portugalské kuchyně, především v blížícím se čase vánočním.


5.01x
60 min

Ingredience

těsto

10 dkgcukr
1 špetkasůl
3 ksvejce
0.5 kspomeranč
10 dkgořechy
1 ksdýně
30 dkghladká mouka
1 lžíceportské víno

na obalení

15 dkgcukr moučka
5 dkgmletá skořice

podle potřeby

0.5 lolej na smažení

Postup přípravy

Dýni oloupeme a zbavíme jader, až nám zůstane jen čistá, sytě oranžová dužnina, kterou nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka. Dobře uvařenou dýni osušíme a rozmačkáme, nejlépe přes síto, abychom dosáhli opravdu jemné konzistence těsta. Necháme delší dobu odkapat, abychom z dýně dostali co nejvíc vody.

Dýni smícháme s vejci, cukrem, moukou, špetkou soli, vymačkanou šťávou z pomeranče a nastrouhanou pomerančovou kůrou, přidáme portské víno a nasekané nebo mleté ořechy. Vše dobře promícháme a necháme trochu odpočinout. Do těsta je možné přidat kypřící prášek pro větší nadýchanost těsta, ale není to nezbytně nutné.

Poté z těsta lžící tvoříme menší kuličky či bochánky, které vkládáme do vyšší vrstvy vroucího oleje a smažíme dozlatova.

Dýňové knedlíčky bilharacos vyndáme a pokládáme opatrně na ubrousek, aby z koblížků vyteklo co nejvíce tuku. Na závěr ještě horké bilharacos obalujeme v cukru smíchaném se skořicí.

Portugalské dýňové knedlíčky - bilharacos podáváme na svátečním stole spolu se sklenkou portského vína.
user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Portugalské dýňové knedlíčky - bilharacos

Zpět na recept
Druh jídla
Cukroví
Národní kuchyně
Portugalská
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena