Zapékané šunkové flíčky se sýrovo-smetanovou zálivkou

Flíčky se šunkou jsou velmi chutným, laciným, rychlým a sytým jídlem, které můžeme různě vylepšit. Nám chutnají právě tyto z domácích flíčků. Vyzkoušejte recept na tuto výbornou pochoutku.


2.511x
45 min

Postup přípravy

V míse vymísíme ne úplně tuhé těsto z polohrubé mouky a vajec. Mísíme tak, aby se dalo lehce rozválet. Těsto rozdělíme na dvě části a vytvarujeme dvě koule. Jednu přikryjeme hrnečkem, než první kouli rozválíme do tenké okrouhlé placky. Stejně vyválíme i druhé těsto a necháme obě rozválená těsta volně proschnout asi 1 hodinu.

Potom těsto pokrájíme rovnoběžně na pásy o šířce asi 6 cm a zlehka pomoučníme, aby se pásy těsta neslepily. Pásy poskládáme na sebe a pokrájíme na čtverečky o hraně asi 1 cm, které rozhodíme po desce a necháme asi 30 minut volně proschnout.

Než začne vřít osolená voda, pokrájíme šunku na malé kostky. Tvrdý sýr nastrouháme na jemno, smícháme ho v misce s osolenou hustou kyselou smetanou, studeným mlékem, vejci a čerstvě mletým černým kořením. Zapékací misku vymažeme máslem.

Přichystané čerstvé flíčky vsypeme do vroucí vody, vaříme asi 3 - 4 minuty na al dente, ne doměkka, protože se budou ještě zapékat. Flíčky scedíme z vody a promícháme s trochou oleje, aby se neslepily. Přidáme šunku a větší část sýrovo-smetanové zálivky, promícháme, přeložíme do zapékací mísy a povrch polijeme zbylou smetanovo-sýrovou zálivkou.

Flíčky vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev a pečeme asi 30 minut do zrůžovění a trošku do křupava.

Zapékané šunkové flíčky se sýrovo-smetanovou zálivkou podáváme horké. Flíčky servírujeme s nakládanou domácí sladkokyselou okurkou. Není to mnoho práce, nejchutnější jsou čerstvé domácí flíčky, kterým se kupované nikdy nevyrovnají.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zapékané šunkové flíčky se sýrovo-smetanovou zálivkou

Zpět na recept