Víte, že největším producentem soli podle Solného institutu jsou Spojené státy, kterým v roce 2002 produkce soli dosáhla 43,9 milionu tun. Na druhé místo s produkcí soli 35 milionu tun se řadí Čína a dalšími producenty jako je Německo(15,7 milionu tun), Indie(14,8 milionu tun) a Kanada(13 milionu tun).
Pralidé přijímali sůl s masem, které tvořilo podstatnou část jejich stravy. Když se ovšem z lidí stali zemědělci (přešli na spolehlivější zdroj potravy - zjistili, že sůl dodává potravinám rostlinného původu výbornou chuť. Časem začala lidem sůl usnadňovat život a naučili se ji používat při konzumaci potravin, zpracovávání kůží a léčení poranění.
Rychlejší vaření
Jestli pospícháme, přidáme do vody, v níž budeme vařit, trochu soli. Díky soli se teplota vody zvyšuje, takže jídlo bude rychleji uvařené. Máme na paměti, že sůl neurychlí přivedení k varu.
Test čerstvosti vejce
Když si nejsme jistí, jestli jsou vejce, která jsme si zrovna koupili čerstvá, přidáme do šálku vody 2 lžičky soli a opatrně vložíme vejce. Čerstvá vejce se ponoří a staré plave po hladině.
Snadné loupání vajíček natvrdo
Dosáhneme toho, když do vody ještě před vložením vajec, přidáme lžíci soli.
Snadné loupání pekanových ořechů
Pekanové ořechy jsou doopravdy tvrdé. Když se skořápku podaří rozbít, stejně bude obtížné ořech vytáhnout. Ořechy namočíme na několik hodin do slané vody. Potom můžeme začít s jejich louskáním a se snadným odloupnutím se ořechů od skořápky.
Jak udržet mléko déle čerstvé
Stačí, když přidáme do kartonu mléka špetičku soli. Mléko vydrží znatelně déle čerstvé. Funguje to i v případě smetany.
Úklid rozbitého syrového vejce
Jak na to? Každému z nás se už určitě stalo,že mu spadlo vejce na zem o rozbilo se. Určitě taky víte, že úklid v takovém případě je velmi problematický. Stačí, když rozbité vejce osolíme trochou soli a necháme pár minut působit. Díky soli se vejce zatáhne a půjde snadno setřít houbičkou či hadříkem.
Jak oživit svraštěná jablíčka
Jablíčka znovu oživíme, když je na chvíli ponoříme do mírně osolené vody. Necháme je pár minut odpočinout a jablíčka budou znovu vypadat jak čerstvě utržená.
Co proto, aby omastek neodstřikoval
Každého z nás určitě už několikrát spálil prskající olej. Proto před přípravou prskajících potravin dáme na pánvičku špetku soli. Potom bude příprava snídaně i jiných jídel bezbolestná.
Jak se nejrychleji zbavit lepkavého těsta?
Konečně jsou koláče v troubě a už stáčí jen uklidit pomoučněný vál celý od těsta. Není to snadné, protože těsto se lepí na všechno. Stačí ale pomoučněný vál posypat trochou soli. Velmi snadno pak všechno setřeme hadříkem nebo houbičkou a na vále nezůstane ani kousek přilepeného těsta.
Chcete mít hlávkový salát déle křehký?
Když potřebujete připravit hlávkový salát na večírek, který vás teď čeká, a bojíte se,že salát změkne, nemusíte mít strach. Jednoduše jej ihned po umytí listů zlehka osolíme. Pak vám vydrží déle křehký ještě na několik hodin.
Sýr, který zplesnivěl
Koupili jste si velmi drahý sýr, ale celý jste ho nezkonzumovali? Sýr nezplesniví, když ho zabalíme do ubrousku vloženého do slané vody a dáte zpět do lednice.
Pryč s připečeninami
Připečených zbytků jídla se zbavíme lehce, když je ještě před umytím posypeme trochou soli a necháme působit. Pak se připečenina doslova odlepí a pekáček můžeme normálně umýt, jak jsme zvyklí
Spálené mléko
I v tomto případě vám dřinu ulehčí sůl. Jak nato? Spálený hrnec navlhčíme a posolíme. Vše necháme asi 10 minut působit. Sůl navíc pohltí nepříjemný pach spáleniny.
Stará dřevěná prkénka
Ještě po umytí prostředkem na nádobí přetřete kuchyňské prkénko vlhkým hadříkem či houbičkou. Sůl dřevu pomůže k zesvětlení a kuchyňské prkénko bude vypadat skoro jako nové.