Toto vynikající krajové pečivo připomínající svým tvarem lidské uši se vyrábí podle tradičního receptu již po 8 století.
Jedná se o krajovou pochoutku z perníkového těsta v podobě jakýchsi ve špičce neuzavřených kornoutků připomínající svým tvarem uši. Název získaly podle malebného městečka na Novojičínsku, odkud pocházejí.
Těsto na přípravu Štramberských uší se skládá z mouky, cukru, medu, vajec a několika druhů koření. Válí se do kruhového tvaru a teprve po upečení se tvaruje do kornoutu.
Podle místní legendy se původ této cukrovinky váže k roku 1241, kdy na Moravu vtrhli Tataři. Při nájezdech plenili vesnice, zapalovali chalupy a obyvatelům usekávali ruce a uši. Tyto "symboly vítězství" pak posílali svému vládci. Když se jednoho večera dostali ke Štramberku, místní obyvatelé se ukryli na strmý, nepřístupný vrch Kotouč. Tataři si potmě netroufli na neznámý kopec, utábořili se tedy kolem něj, aby jim štramberští neunikli, a chtěli dočkat rána. Ješte té noci se ale spustil pořádný liják. Štramberští na nic nečekali, prokopali hráz nedalekého rybníka a voda spláchla celý tábor - ani jediný Tatar se nezachránil. Zbylo po nich jen několik pytlů s uřezanýma ušima a rukama křesťanů. Na počest tohoto vítězství se začaly ve Štramberku péct takzvané Štramberské uši.
Štramberské uši se zpočátku pekly jen při výjimečných příležitostech, dnes v tomto pohádkovém městečku ucítite nezaměnitelnou vůni Štramberských uší na každém rohu. Zakoupit je můžete také v okolních městech a vesnicích. Tato pochoutka je první českým potravinářským výrobkem, který získal ochranu Evropské unie. V praxi to znamená, že originální název mohou používat jen výrobci ze Štramberku.
Štramberské uši můžete jíst jen tak nebo je dochutit šlehačkou, marmeládou, ovocem, oříšky či čokoládou. Vynikající je kornoutek plněný vanilkovou zmrzlinou, posypaný strouhanými mandlemi a politý čokoládou. Takovou pochoutku můžete servírovat na oslavách, na Velikonoce, Vánoce nebo jen tak, když vás honí mlsná.
A postup? Kilogram hladké mouky smíchejte s šesti vejci, půl kilogramu medu, stejným množstvím cukru, jedním sáčkem prášku do pečiva (nebo sodou) a roztlučeným kořením (4 hvězdičky badyánu nebo lžička anýzu, 20 hřebíčků, sáček mleté skořice). Zpracujte na vále v těsto a nechejte jej dva dny odpočívat na chladném místě. Pak těsto tence vyválejte, vykrajujte kolečka a pečte na vymaštěném plechu nebo pečícím papíru. Ještě teplá upečená kolečka rychle stáčejte do tvaru neuzavřeného kornoutu - těsto totiž rychle tvrdne.
Foto: Profimedia
Autor:Jiřina K
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena