Španělský sladký turrón

Španělský sladký turrón

Poznejte s námi sladkou španělskou pochoutku turrón. Pokud se chystáte do Španělska, rozhodně jej musíte ochutnat.

8957×

Něco málo z historie turrónu

V Katalánsku se s oblibou vypráví, že jeden cukrářský mistr jménem Pablo Turrons začátkem 19. století, za časů války o španělskou korunu, vynalezl v Barceloně mandlový nugát. Použil zásoby mandlí a med jako jediné potraviny, které ještě zůstaly v obléhaném městě.

Pravděpodobnější však je, že pamlsek si s sebou přinesli do Španělska arabští dobyvatelé. V obci Jijona u města Alicante vyráběli Maurové a Židé tuto laskominu dávno před Pablem Turronsem pod názvem chalva. Jí podobná sladkost se pod stejným názvem dodnes prodává v Turecku a na Blízkém východě.

Ve Valencii se turrón pokládal za cenný pamlsek odedávna. Například radní města Alicante hostili v 16. století významné návštěv turrónem a fíkovým chlebíčkem "pan de higos". Museli být tak velkorysí, že roku 1595 je král Filip II. nabádal k šetrnosti při nabízení tak znamenitého sladkého pohoštění. Ačkoliv je turrón vyhlášený po celém Španělsku, slastně se pojídá především o Vánocích. Střediskem jeho výroby nadále zůstává obec Jijona. Po staletí je jeho výroba rukodělnou záležitostí. Mandle a med jsou stále základní surovinou pravého turrónu.

Puristé pak uznávají jedině dva druhy

  • Měkký dijonský turrón - turrón blando
  • Tvrdý alicantský - turrón duro

Na přípravu tvrdého turrónu se používají pražené mandle. Ty se rozmělní, smíchají s medem a vaří při stejnoměrné teplotě. Přitom se stále míchají dřevěnou vařečkou. Nakonec se přidá něco bílků jako pojivo. Potom se hmota nechá vychladnout, nakrájí na bloky, ty ještě na tabulky a strojově se zabalí. Aby dijonský turrón zůstal měkký, mísí se vychladlé bloky s mandlovým olejem, až vznikne vláčná pasta. Pak se znovu prohřeje, hodiny se hněte, dokud nevznikne měkká homogenní hmota. Ta se nakonec pojí bílky. Vedle klasického turrónu, který se smí tradičně připravovat pouze z mandlí, medu a bílků, jsou na trhu všemožné moderní obměny. Přidávají se různé přísady od žloutků, cukru, lískových a piniových oříšků až po strouhaný kokos, kandované ovoce a tmavou čokoládu. Často se k turrónu počítá také guirlache, což je druh mandlového chlebíčku z karamelizovaného cukru a nepražených mandlí.

Výroba turrónu

Na pravý dijonský turrón se loupané mandle nejdříve praží ve velkém bubnu. Pak se rozmělní a smíchají s medem. Při stabilní teplotě se hmota vaří. Turronero ji neustále míchá velkou dřevěnou vařečkou. Jako pojivo se přidají bílky. Tvrdá obměna turrónu je téměř hotová. Jakmile vychladne, dělnice lepkavou hmotu dělí na porce. Na hmotu se ručně přitiskne oplatka a zabalí se. Pamlsek lze koupit přímo v turronerías nebo supermarketech.

A co vy, vyzkoušeli jste již španělskou pochoutku?

Zdroj: Culinaria Španělsko

Nakladatelství SLOVART

Foto: Photos.com
user-icon

autor Michy