Sladkovodní ryby našich řek a rybníků 1.díl

Sladkovodní ryby našich řek a rybníků 1.díl

Spotřeba rybího masa je u nás na velmi nízké hodnotě. Mořské ryby jsou sice kvalitnější a sladkovodní ryby mají více svalových kůstek, ale moře nemáme, a tak bychom mohli začít využívat nám dostupné ryby z vlastních zdrojů.

12082×

Kromě (nám velmi známého) kapra žije ve vodách naší vlasti asi 70 druhů ryb. Dnes si povíme o několika druzích ryb z čeledi kaprovitých.

Amur bílý - Ctenopharyngodon idella

Tato ryba, dorůstající délky až 100 cm a hmotnosti až 20 kg, k nám byla přivezena v roce 1961, aby pomohla biologicky čistit rybníky a přehrady od nežádoucí vegetace.

Maso má velmi chutné, bílé a netučné, s menším obsahem drobných kostí. Hodí se na úpravu pečením, smažením. Vyzkoušejte třeba Zeleninový špíz s amurem.

Bolen dravý - Aspius aspius

Bolen je jedinou u nás žijící dravou kaprovitou rybou, dorůstá délky do 100 cm a hmotnosti kolem 10 kg. Může se dožít až 16 let.

Jeho maso je bílé, chutné, netučné a po tepelné úpravě lístkuje. Obsahuje však větší množství drobných kostí.

Cejn velký - Abramis brama

Cejn je hejnová ryba, která dorůstá délky až 70 cm a hmotnosti i přes 5 kg.

Maso velkého cejna je podle názoru mnohých rybářů chuťově lepší než maso kapra. Maso je chutné, avšak s velkým množstvím mezisvalostních kůstek. Osvědčené je zpracovat rybu uzením. Vyzkoušejte třeba Smažený cejn s křenem.

Cejnek malý - Abramis bjoerkna

Cejnek se pohybuje v hejnech a je součástí potravy dravých ryb. Může dosahovat délky až 45 cm a hmotnosti kolem 1500 g.

Jeho maso je považováno pro velký počet kůstek za maso horší kvality, ovšem je velice dobré a nejčastěji se používá pomleté do salátů a pomazánek. Maso z cejnka můžete použít třeba při přípravě Rybí salát z cejnů .

Kapr obecný - Cyprinus carpio

Kapr je naše nejrozšířenější a také nejoblíbenější ryba. Kapr se podle ošupení dělí na kapra šupinatého nebo kapr lysec. Kapr dorůstá velikosti až 130 cm a hmotnosti i 40 kg.

Kapr má velmi chutné kvalitní maso, ovšem s velkým množstvím malých pružných kostí. Kapr se může jíst i v období půstu, protože rybí maso již od středověku je považováno za maso postní. Na kuchyňskou úpravu kapra naleznete na našem webu 154 receptů.

Karas obecný - Carassius carassius

Karas se stejně jako kapr živí drobnými živočichy, a proto je v chovných rybnících nežádoucí. Dosahuje hmotnosti přes 3 kg a délky až 50 cm. Může se dožít až 8 let.

Karas má rovněž velmi dobré a chutné maso, podobné kapřímu masu.

Sladkovodní ryby našich řek a rybníků 2.díl

Foto: Pixmac.cz

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena