Spotřeba rybího masa je u nás na velmi nízké hodnotě. Mořské ryby jsou sice kvalitnější a sladkovodní ryby mají více svalových kůstek, ale moře nemáme, a tak bychom mohli začít využívat nám dostupné ryby z vlastních zdrojů.
Kromě (nám velmi známého) kapra žije ve vodách naší vlasti asi 70 druhů ryb. Dnes si povíme o několika druzích ryb z čeledi kaprovitých.
Tato ryba, dorůstající délky až 100 cm a hmotnosti až 20 kg, k nám byla přivezena v roce 1961, aby pomohla biologicky čistit rybníky a přehrady od nežádoucí vegetace.
Maso má velmi chutné, bílé a netučné, s menším obsahem drobných kostí. Hodí se na úpravu pečením, smažením. Vyzkoušejte třeba Zeleninový špíz s amurem.
Bolen je jedinou u nás žijící dravou kaprovitou rybou, dorůstá délky do 100 cm a hmotnosti kolem 10 kg. Může se dožít až 16 let.
Jeho maso je bílé, chutné, netučné a po tepelné úpravě lístkuje. Obsahuje však větší množství drobných kostí.
Cejn je hejnová ryba, která dorůstá délky až 70 cm a hmotnosti i přes 5 kg.
Maso velkého cejna je podle názoru mnohých rybářů chuťově lepší než maso kapra. Maso je chutné, avšak s velkým množstvím mezisvalostních kůstek. Osvědčené je zpracovat rybu uzením. Vyzkoušejte třeba Smažený cejn s křenem.
Cejnek se pohybuje v hejnech a je součástí potravy dravých ryb. Může dosahovat délky až 45 cm a hmotnosti kolem 1500 g.
Jeho maso je považováno pro velký počet kůstek za maso horší kvality, ovšem je velice dobré a nejčastěji se používá pomleté do salátů a pomazánek. Maso z cejnka můžete použít třeba při přípravě Rybí salát z cejnů .
Kapr je naše nejrozšířenější a také nejoblíbenější ryba. Kapr se podle ošupení dělí na kapra šupinatého nebo kapr lysec. Kapr dorůstá velikosti až 130 cm a hmotnosti i 40 kg.
Kapr má velmi chutné kvalitní maso, ovšem s velkým množstvím malých pružných kostí. Kapr se může jíst i v období půstu, protože rybí maso již od středověku je považováno za maso postní. Na kuchyňskou úpravu kapra naleznete na našem webu 154 receptů.
Karas se stejně jako kapr živí drobnými živočichy, a proto je v chovných rybnících nežádoucí. Dosahuje hmotnosti přes 3 kg a délky až 50 cm. Může se dožít až 8 let.
Karas má rovněž velmi dobré a chutné maso, podobné kapřímu masu.
Sladkovodní ryby našich řek a rybníků 2.díl
Foto: Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena