Právě teď dozrávají na našich zahrádkách sladké maliny. Ke konci prázdnin se přidají i temně fialové ostružiny. Tento článek vám pomůže s jejich zpracováním.
Malina, malá chlupatá peckovička, je plodem maliníku a dnes se těší velké oblibě kuchařinek, které ji pěstují na svých zahrádkách. Jinak ji můžeme sbírat podél lesních cest a palouků. Známe odrůdy červenou, žlutou a v posledních letech i vínově fialovou. Maliny jsou také velmi léčivé. Obsahují vitamín C, A i B a také třísloviny a minerální látky. Maliny využíváme při zánětech v dutině ústní, při průjmech, menstruačních potížích nebo na snižování teploty.
Ostružiny jsou vzdálenými příbuznými růží. Dnes jsou vyšlechtěny i beztrné odrůdy ostružin nebo i malino-ostružiníky. Ostružiny mají vysoký obsah vitamínu C, který posiluje imunitní systém, vitamín E a v menším množství i vitamíny A, B a K. Obsahují také fosfor, železo na podporu tvorby červených krvinek, vápník pomáhající při stavbě kostí, hořčík, draslík snižující tlak a odvodňující, vlákninu a kyselinu listovou. Pro některé alergiky jsou ostružiny pro obsah salicylátů zakázaným ovocem.
Plody maliníku i ostružiníku mají nejlepší chuť při plné zralosti. Nejlepší jsou samotné nebo jen lehce promíchané s vanilkovým cukrem. Maliny i ostružiny jsou vhodným ovocem ke zmrazování. Ovoce si, nejlépe ještě na keři, postříkáme vodou a tím je opláchneme. Necháme je okapat, pak je otrháme a necháme zcela oschnout. V jedné vrstvě je rozložíme na podnos a dáme do ledničky asi na 30 minut předmrazit. Pak již můžeme ovoce sesypat k dalšímu "domrazení".
Toto drobné ovoce přidáváme jako náplň do bublanin, koláčů, nepečených dortů i jako ozdobu sladkých palačinek. Z ostružin i malin připravíme skvělé marmelády, džemy i rosoly, stejně tak je z nich výborný sirup, mošt nebo domácí víno. Toto ovoce složené z malých kuliček je velmi krásnou ozdobou nejrůznějších zmrzlinových pohárů i míchaných koktejlů a dají se z něj připravit lahodné ovocné dřeně.
Maliny i ostružiny používáme v kuchyni i na přípravu ovocných polévek. Ostružinová omáčka je pak výborným doplňkem ke zvěřině.
1200g očištěných ostružin smícháme s 1200g cukru, přilijeme 150ml vody a za stálého míchání uvedeme do varu. Zmírníme teplotu a směs 5 minut provaříme. Pak přimícháme želírující přípravek (třeba gelfix 1:1) a za stálého míchání znovu uvedeme do varu. Odstavíme a vmícháme koňak. Ještě horký džem plníme do nahřátých skleniček a ihned zavíčkujeme. Skleničky zabalíme do deky a necháme do druhého dne pozvolna chladnout.
Z očištěných malin vymačkáme 300ml šťávy, přisypeme vanilkový cukr a balíček ovocného želé. Za stálého míchání želatinu na sporáku rozpustíme. Nevaříme!. Do teplého želé přidáme šťávu z limetky, 4 lžíce sherry a 100g celých, mírně rozmačkaných malin. Směs promícháme a necháme stát – ne však zcela ztuhnout! Jogurt (250g) smícháme se 100g cukru moučky, přidáme šťávu a kůru z limetky a v trošce vody rozpuštěnou lžičku želatiny. Nakonec do krému vmícháme tuhou šlehačku (1/2 kelímku). Červené malinové želé střídavě s limetkovým krémem nanášíme do pohárů. Dezert uložíme do chladničky a necháme dobže zatuhnout. Poháry před podáváním ozdobíme kopečkem šlehačky a několika kuličkami malin.
Zkuste třeba tyto recepty z drobných plodů
Gratinované maliny
(doba přípravy 15 min )
Malinový likér
(doba přípravy )
Míša řez s malinami
(doba přípravy 45 min )
Malinový zmrzlinový shake
(doba přípravy 10 min )
Malinová smetanová zmrzlina
(doba přípravy 2 h 40 min )
Čokoládová pěna s malinovou omáčkou
(doba přípravy 45 min )
Nepečený smetanový dort
(doba přípravy 20 min )
Foto: Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena