Šampaňské je romantické, rituální, světoznámé a hlavě velmi oblíbené. Řekněme si o něm pár zajímavých věcí.
Za všechno prý může mnich. Jen díky němu lidé přes tři sta let mohou pít tento lahodný nápoj a při oslavách bouchají zátky.
Na přelomu 16. a 17. století se zdokonaluje "šampanizace", což je proces, který mění víno na šumivé. Do směsi vín se přidá cukr rozpuštěný ve víně a speciální kvasinky. Poté vzniká druhotné kvašení a čeká se téměř rok, něž víno uzraje.
Pravé šampaňské je jen to, které pochází z oblasti Champagne a jejich láhve zdobí tvář Doma Perignona. U nás se začala šumivá vína vyrábět roku 1945 v Bzenci.
Šumivá vína skladujeme ve tmě a chladu. Pokud ho chceme vychladit, nikdy ho nedáváme do mrazáku. Zaprvé je to pro víno hrozný šok, který na kvalitě nepřidá, a za druhé, pokud na něj zapomeneme, může nám láhev v mrazáku prasknout.
Šampaňské se podává vždy vychlazené okolo pěti stupňů. Můžeme je v podstatě podávat k čemu chceme, protože šumivé víno je velmi všestranné. Aperitiv nebo předkrm, to záleží čistě jen na nás. V mnohých z nás šumivé víno vyvolává romantickou náladu. Tak neleňte, jdete koupit vaši oblíbenou lahev a udělejte si příjemný večer ve dvou nebo s přáteli.
Foto: Profimedia.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena