V dnešní době je rýže jednou z hlavních potravin na celém světě, která je nejen zdrojem energie, ale také bílkovin. Rýže obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů ve slupkách, které se vetšinou obrušují. Obroušená rýže bez otrub se mnohem rychleji uvaří. Škrob je také velice důležitou látkou, kterou v rýži najdeme. Tráví se velice pomalu, ale na druhou stranu uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá diabetikům kontrolovat hladinu cukru v krvi.
Rýže je také "spásou" pro lidi, kteří trpí alergií na lepek. Má mnohé medicínské přednosti. Rýže pomáhá proti zažívacím potížím, jak zácpě tak průjmům. Odborníci z řad lékařů doporučují konzumovat rýžové otruby. Jsou prý vhodné pro snižování rizika rakoviny tlustého střeva. Dáváme si však pozor na konzumaci vysokých dávek hnědé rýže.
Existuje několik desítek druhů rýže, které se klasifikují podle velikosti. Nejpopulárnější je rýže dlouhozrnná, která má velice jemnou chuť a jsou z ní odstraněny zevní slupky. Hnědá dlouhozrnná rýže má výraznější chuť, zůstává na ní vrstva otrub a obsahuje proto mnohem více vitamínů, minerálů a vlákniny. Je proto mnohem hodnotnější.
Arborio
Je kulatozrnná rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu. Je to tím, že velmi hojně vstřebává vodu. Z této rýže připravují Italové svá pověstná rizota.
Basmati
Tato "princezna mezi rýžemi", jak se jí říká, se používá v typických indických jídlech. Je to dlouhozrnná rýže s velice výraznou vůní.
Jasmínová
Rýže je velice podobná rýži basmati, ale má velice lepivou strukturu. Tato voňavá rýže se používá nejčastěji v čínské kuchyni.
Planá rýže
To jsou ve skutečnosti semena severoamerické vodní trávy. Její zrna jsou dlouhá a tmavá. Obsahuje vysoké množství vitamínu B a používá se do salátů ve směsi s basmati.
Pudinková rýže
Má krátká zrníčka a je, už podle názvu, vhodná na přípravu kaší, nákypů a pudinků. Zrnka jsou škrobovitá a po uvaření vytváří hrudky.
Lepkavá rýže
Je velice známá a oblíbená na dálném východě. Má velice jemnou nasládlou chuť.
Která rýže váš favorit?
Foto:
Profimedia.cz