
Jemná kakaová roláda bez mouky potěší všechny - mlsaly, celiaky i ty, kteří příliš nesladí. Máme pro vás jednoduchý recept na bezlepkovou kakaovou roládu se šlehačkou krok za krokem.
Piškotová roláda je stará dobrá cukrářská klasika, která má své pevné místo v cukrárnách i na rodinných slavnostních stolech.
Hodí se k nedělní kávě i jako narozeninový dezert, který se krásně krájí a dobře servíruje.
Dá se připravit snadno, rychle a pokaždé trochu jinak. Vždycky ji tvoří jemné nadýchané těsto a vláčná náplň stočené do efektní rolky. Jak
Triků na úspěšné zarolování rolády je víc, důležité je předejít popraskání korpusu. Někdy se tomu zabraňuje tím, že se upečený korpus po upečení sroluje i s papírem a obalí navlhčenou utěrkou.
-> Víkendové pečení: Pět snadných dobrot z trouby, na kterých si pochutná celá rodina
Na těsto:
Na krém:

Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Ke žloutkům prosejeme polovinu cukru a vyšleháme do žluté pěny.

K bílkům přidáme druhou polovinu cukru a vyšleháme na tuhý sníh.


Ke žloutkové směsi vmícháme kakao.

Nakonec přidáme bílkový sníh, který opatrným nadzviháváním zapracujeme.

Vznikne hladké a pěnové těsto.

Kakaové těsto na roládu rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme na 8 - 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Upečený plát necháme vychladnout.
Během pečení si připravíme náplň (krém). Dobře vychlazenou smetanu ušleháme do tuha se ztužovačem.

Kakaový plát opatrně sejmeme z pečícího papíru a spodní stranu potřeme šlehačkovým krémem.

Plát těsta opatrně zamotáváme do rolády, dáváme pozor, aby nám nepopraskal.

Takto připravenou roládu uložíme alespoň na 2 hodiny do chladničky ztuhnout.

Kakaovou roládu se šlehačkou nakrájíme na plátky a podáváme ke kávě jako sladké pohoštění.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Nejoblíbenější moučníky s tvarohem: Vrhněte se na pečení a oslaďte život celé rodině
Také milujete tvarohové koláče a dorty? Máte rádi sladkou klasiku, nebo naopak rádi zkoušíte nové recepty? Přinášíme vám výběr 10 moučníků, které rozhodně nezklamou.

Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky
Milujete čokoládu? Čokoláda byla vždy spojována s pocitem štěstí a v těchto pochmurných dnech si potřebujeme zlepšovat náladu. Vyzkoušejte 10 neodolatelných receptů!

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena