Milujete zmrzlinu na všechny způsoby? Všude, kde jste poprvé, ochutnáváte a porovnáváte umění tamních zmrzlinářů? Dáváte přednost kopečkové nebo točené? A co takhle rolované? Už jste o ní slyšeli?
Ať je to, jak chce, zmrzlina k létu prostě patří a prázdniny jsou obdobím, kdy si ji můžeme vychutnávat téměř všude, bez výčitek, navíc v opravdu nepřeberném množství příchutí. Dá se říct, že s každou novou letní sezónou tu máme pár nových chutí, které je prostě bezpodmínečně nutné vyzkoušet. Máte to podobně?
Rolovaná zmrzlina u nás zatím ještě rozhodně není k mání všude. Setkáte se s ní s největší pravděpodobností například na různých street-foodových festivalech, venkovních degustacích a podobně, ale třeba najdete i stánek s partou mladých nadšenců nabízejících rolovanou zmrzlinu zrovna v centru vašeho města. Tento oblíbený pouliční dezert pochází z východní Asie, lépe řečeno z Thajska. U nás se rolovaná zmrzlina poprvé objevila v roce 2016. K výrobě takové zmrzliny stačí údajně ledový rovný plát, dvě stěrky, šikovné ruce a bezesporu i pěkná dávka fantazie. Připravuje se obvykle ze smetanové směsi, čerstvého ovoce či sušenek.
Příprava rolované zmrzliny se může na první pohled zdát složitá, ale ve výsledku není o moc náročnější než jakákoliv jiná. Přesto vyžaduje určitou zručnost a zkušenost. Když se příliš spěchá, zmrzlina teče, když jste naopak nejistí, zmrzne vám pod rukama na kost. Je možná i její domácí příprava, pro kterou vám stačí jen dobře namražený rovný plech, cukrářská karta nebo špachtle s ostrou hranou a libovolné ingredience dle vaší chuti a preferencí. Obvykle se však připravuje přímo před zákazníky na speciálním nerezovém stole s deskou podchlazenou cca na mínus 22 stupňů. Zmrzlina je tvořena mléčným základem v kombinaci s různými čerstvými ingrediencemi a různými polevami. Tekutým základem je tedy běžné nebo sójové mléko v obecných příchutích, jako je například vanilka, čokoláda, káva nebo jahoda. Základní příchuť lze ponechat tak, jak je, nebo lze přidat další přísady, jako je ovoce, sušenky, čokoládu, kokos, ořechy, dále pak ovocné sirupy a podobně.
Proces výroby rolované zmrzliny trvá v průměru asi dvě minuty a je to vskutku zajímavá podívaná. Ochucená mléčná tekutina se nalije na ledový plát, lépe řečeno na mrazuvzdorný povrch z nerezové oceli, který je chlazený chladicí jednotkou. Na tomto povrchu se s danou hmotou rychle manipuluje pomocí špachtlí, dokud nevznikne krém, do něhož se přidají požadované ingredience dle výběru zákazníka. Směs se určitým způsobem „nasekává“, až vytvoří dokonalou krémovou texturu, která se rozprostře do tenké vrstvy a poté se z jedné strany pomocí špachtle stočí do tvaru válečku. Tyto válečky se pak úhledně naskládají do zmrzlinového poháru a dozdobí se libovolnými polevami, oplatkou, čerstvým ovocem a podobně.
Domácí limonády a zmrzliny. Sáhněte po zelenině a ovoci ze zahrádky
Vsaďte letos na domácí přípravu - sirupů, limonád, drinků i báječných zmrzlin. Není to nic náročného a věřte, že si pochutnáte mnohem více než na těch kupovaných. Navíc zaručeně víte, co výsledný produkt obsahuje.
Poctivá domácí zmrzlina: Jogurtová s borůvkami chutná božsky!
Recept na poctivou domácí zmrzlinu z těch nejlepších surovin - řeckého jogurtu, medu, vanilkového lusku a čerstvých borůvek. Zmrzlina krémová, nepřeslazená a silně návyková! S kupovanou se nedá srovnat.
10+1 otázek: Jak vybrat tu nejlepší zmrzlinu?
Máte rádi smetanové zmrzliny, nebo raději dáte přednost ovocnému sorbetu? Jak poznat kvalitní produkt? Která zmrzlina je ta nejzdravější? Spoustu otázek zodpoví Míša Bebová, biochemička a odbornice na zdravou výživu.