Víno můžeme pochválit za to, že má protizánětlivé a antibiotické vlastnosti. Také se nám po něm mnohem lépe tráví, spolu s ním dopravíme do těla mnohem méně kalorií než se slazenými limonádami a džusy. Pokud se budeme bavit o víně červeném, můžeme přidat hned několik dalších kladných věcí. Díky jeho střídmé konzumaci se podaří snížit pravděpodobnost, že budeme trpět kardiovaskulárními chorobami, vyhneme se cholesterolu nebo problémy se srážlivostí krve. Mnoho znalců vína říká, že si pitím vína prodloužíme život. Prý proto, že jeho molekuly prý dokážou vsugerovat stejný stav, jako kdybychom byli na dietě.
Víte, jaká odrůda červeného vína je u nás nejrozšířenější? Je to Svatovavřinecké víno, zabírá na našich vinicích opravdu největší místo. Má na to hlavně vliv její skromnost. Je nenáročná na složení půdy i polohu. Své jméno získala od sv. Vavřince, což byl mučedník, při jehož útrapách zmodraly bílé plody na vinném keři. Vyznavači této odrůdy ji mají rádi přesto, že nepatří k nejjemnějším a mívá více tříslovin i kyselin.
Víno a jídlo
Obecně lze o červeném víně říci, že se podává k paštikám pečené krůtě, kachně i kuřeti, ke grilovanému vepřovému, skopovému i hovězímu masu, ke zvěřině a vnitřnostem, některé dokonce k těstovinám, a to platí zrovna pro Svatovavřinecké. Je ale pravda, že by si každý měl vyzkoušet, které víno a jeho odrůda mu chutná. Vždy u nás kralovalo pivo, ale v posledních letech už se situace trošku mění. Víno už vyrazilo do protiútoku a jeho spotřeba je 6 litrů na každého občana. K vínu patří obřady otvírání, ochutnávání i podávání.
Degustace vína
Začínáme kvalitním odrůdovým vínem, odrůdovým s přívlastkem - kabinetem, pozdním sběrem či výběrem z hroznů. Přesně v tomto pořadí víno stoupá na žebříčku kvality, za což může množství cukru v hroznech, z nichž je víno vyrobeno. Hlavně nesmí chybět kvalitní vývrtka, se kterou jde láhev lehce otevřít.
Potom bychom si měli čichnout ke špuntu, abychom zjistili zda není víno zkažené. Víno necháme potom tzv. vydýchat, je dobré ho nechat až hodinu odpočinout. Nalévá se do hlubokých širokých pohárů, které se nahoře zužují jako tulipán. Víno se nalévá jen do jedné třetiny sklenky. Víno by mělo mít prostor pro dýchání a měli bychom si s ním v poháru kroužit. Tak se uvolňují vůně vína, které potom vdechujeme. Skleničku vždy držíme za stopku, nikdy ne jinde. Znemožňujeme pak díky otiskům na skleničce pohled na barvu a jiskru vína. Potom se víno lehce povaluje na jazyku.
Tak takhle probíhá rituál všech znalců vína, vyzkoušeli jste si to také? Myslím, že to není potřeba, je jen dobré, abyste věděli, které víno vám chutná a uměli ho dobře kombinovat s pokrmy. A pozor, všeho s mírou.