Recept na žloutkové křehulky krok za krokem

Recept na žloutkové křehulky krok za krokem

Dnes vám přinášíme výborný FOTORECEPT na cukroví, které svou chutí připomíná cukrářské rakvičky.

22639×

Žloutkové křehulky

Jedná se o celkem jednoduché cukroví, které chutná velmi podobně jako rakvičky, které známe z cukráren. Jeho výhodou je, že neobsahuje mouku, tím pádem si mohou křehulky dopřát i celiaci a lidé alergičtí na lepek. A protože recept neobsahuje ani mléko, mokou si pochutnat i alergici na laktózu.

Recept na žloutkové křehulky krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na dvojitou dávku žloutkových křehulek si připravíme 8 ks vajec, 300 g cukru moučka, 2 lžičky vanilkového cukru a několik kapek citronové šťávy. Pokud chceme jen klasickou dávku, použijeme poloviční množství surovin.

2) Oddělení žloutků a bílků.

Vejce postupně rozklepneme a opatrně oddělíme žloutky od bílků. Bílky uschováme v ledničce a použijeme na přípravu sněhových pusinek a kokosek. Žloutky dáme do větší šlehací mísy.

3) Vyšlehání žloutkové hmoty.

Ke žloutkům přidéme moučkový i vanilkový cukr a elektrickým šlehačem vyšleháme do hmoty, která zesvětlá a nabyde. Nakonec zašleháme několik kapek čerstvé citronové šťávy.

4) Příprava formiček.

Formičky, nejlépe menší, vystříkáme olejem, můžeme použít i speciální spreje do formiček.

5) Žloutkovou pěnou plníme připravené formičky (ideálně pouze do 3/4).

Troubu si předehřejeme na 170 °C a formičky na plechu do ní vložíme. Po přibližně 5 minutách teplotu stáhneme na 50 °C a dosušíme. Žloutkové křehulky jsou hotové, když jdou lehce vyklepnout.

6) Jak již název cukroví napovídá, jedná se o křehké cukroví a při vyklepávání se mohou některé kousky rozlámat.

Rozlámané křehulky můžeme použít pro přípravu nepečeného cukroví ve formě drti.

7) Žloutkové křehulky se ničím neplní a stačí je uskladnit v plechové dóze.

Chutnají výborně a hlavně u malých dětí mají obrovský úspěch.

user-icon

autor konvalinka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz