Recept na vanilkové rohlíčky krok za krokem

Recept na vanilkové rohlíčky krok za krokem

Klasika v podobě vanilkových rohlíčků by o Vánocích rozhodně neměla chybět. S pečením rohlíčků začneme dříve, aby stačily dostatečně proležet. FOTORECEPT krok za krokem.

59343×

Vanilkové rohlíčky na vánočním stole

Vanilkové rohlíčky nám již při pečení krásně ovoní byt a navodí tu správnou vánoční atmosféru. Základem těsta jsou následující suroviny - máslo, mouka, cukr, žloutek a jemně mleté ořechy (vlašské, lískové) či mleté mandle. Chuť pak doplňujeme citronovou kůrou, vanilkovým luskem, vanilkovým cukrem apod. Existuje nespočet receptů, my si připravíme jeden z nejsnadnějších, na chuti jim to však neubere. Jsou výborné.

Recept na vanilkové rohlíčky krok za krokem

1) Na recept si odvážíme 250 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 180 g másla, připravíme si 2 žloutky a špetku čerstvě nastrouhané citronové kůry.

2) Mouku s cukrem prosejeme na vál.

3) Přisypeme mleté ořechy, do středu vyhloubíme důlek a rozklepneme 2 žloutky.

Vyzkoušejte také recept na skvělá vánoční vosí hnízda / včelí úlky.

 

4) Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a špetku nastrouhané citronové kůry.

5) Rukama zpracujeme těsto, dokud se nám všechny suroviny nespojí.

6) Když je těsto na vanilkové rohlíčky dobře propracované, zabalíme ho do potravinářské folie a necháme hodinu odležet v lednici.

7) Těsto rozdělíme na 3 - 4 díly a z každého vyválíme váleček. Z válečku pomocí nože odkrajujeme stejně velké kousky.

8) Z každého kousku těsta opět vyválíme malé válečky a zatočíme do podoby rohlíčku. Pokud si chceme ulehčit práci, použijeme formičky na rohlíčky, do kterých těsto do 3/4 natlačíme. Rohlíčky budeme mít sice stejné, ale u nás doma stále vede tvarovací klasika.

9) Vanilkové rohlíčky umístíme na plech vyložený pečícím papírem. Aby se nám papír po plechu neposouval, potřeme jej ze spodní strany tukem na pečení.

Vyzkoušejte také recept na základní linecké těsto.

 

10) Vanilkové rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10 - 15 minut podle velikosti.

11) Ještě horké vanilkové rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

12) Obalené vanilkové rohlíčky pokládáme na ubrousek a umístíme do krabičky, kde je necháme zhruba 14 dní rozležet. Vanilkové rohlíčky nám za tuto dobu provlhnou a změknou.

13) Vanilkové rohlíčky podáváme s ostatním vánočním cukrovím jako sladké pohoštění.



Úvodní foto: Pixabay.com

Vánoční videorecept: Křehké vanilkové rohlíčky podle šéfcukrářky Lindy Vláskové

Další videorecept, který si nesmíte nechat ujít! Upéct vanilkové rohlíčky krok za krokem jen z pěti surovin vás naučí šéfcukrářka Linda Vlásková. A nechybí ani zaručený tip, jak to udělat, aby byly opravdu křehké.

Vánoční


user-icon

autor Michy