
Tzatziki patří k nejznámějším řeckým receptům a není se čemu divit. Je to dokonalý jogurtový doplněk k masu, pita chlebu i salátům – osvěžující, lehký a přitom chuťově výrazný. Stojí na pomezí mezi salátem a omáčkou. Mnoho zeleniny v něm však nečekejte. Poradíme vám, jak udělat domácí tzatziki přesně tak, jak ho milují Řekové.
Salát nebo omáčka tzatziki mají v řecké kuchyni své čestné místo – jsou symbolem jednoduché, chuťově dokonalé kuchyně.
Spojení hustého jogurtu, čerstvé okurky a česneku vytváří harmonii, která ladí s grilovaným masem. Podávat je ale můžeme i s pečivem, pečenou nebo grilovanou zeleninou nebo jako součást studeného talíře.
Na první pohled se může zdát, že je to jen „jogurt s okurkou“, ale je potřeba ho připravit správně, aby vnikla opravdová delikatesa. Klíčem je hustý jogurt, vymačkaná okurka a dostatek času na odležení v lednici.
A co víc – připravíme je během několika minut, s minimem surovin, a přesto zanechají dojem, jako bychom je pracně ladili celý den.
-> Odlehčete jídelníček pravým řeckým salátem: Bude chutnat jako na dovolené!

Není po ruce hustý řecký jogurt? Nevadí. Snadno si ho připravíme z běžného bílého jogurtu, stačí ho jen zbavit vody.
Na 5 porcí tzatziki si připravíme:
600 g řeckého jogurtu
1,5 salátové okurky
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci citronové šťávy
kopr
celý bílý pepř a sůl

Salátovou okurku oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.

Nastrouhanou okurku přesypeme do plátýnka, plátěné utěrky či obyčejné látkové pleny a vymačkáme přebytečnou šťávu.

Vymačkanou okurku přidáme k řeckému jogurtu a promícháme.

Kopr nasekáme najemno. Množství by mělo odpovídat zhruba jedné menší hrsti.

Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Spolu s koprem vmícháme do jogurtu.

Tzatziki osolíme a přidáme lžíci citronové šťávy. Na mlýnku si nameleme kuličky bílého pepře a tzatziki opepříme.
Klasickým černým pepřem nic nezkazíme, ale raději volíme pepř bílý, který je jemnější.

Nakonec zakápneme olivovým olejem a připravené tzatziki uložíme do lednice zhruba na 2 hodiny vychladit. Teprve po 2 hodinách, jakmile se tzatziki uleží, znovu ochutnáme a případně dochutíme.

Tzatziki podáváme s pečivem a zdobené snítkou kopru a černou olivou.

Okurka - dopřejte si ji pro krásu i zdraví
Tato kaloricky velmi chudá zelenina je skutečným plodem krásy. Do našich skleníků přicestovaly okurky z Indie. Její blahodárné účinky jsou známé již od středověku.

Polníček a rukola v salátech: Lepší jste nejedli!
Polníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.

Odlehčete jídelníček pravým řeckým salátem: Bude chutnat jako na dovolené!
Možná jste si pravý řecký salát (choriatiki) oblíbili na některé z dovolených, ale je velmi snadné si ho připravit i doma. Příprava zabere asi 20 minut a výsledek nikdy nezklame. Základem je čerstvá zelenina, sýr feta, olivy, kvalitní olivový olej a oregano.

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena