Recept na rajskou omáčku s hovězím masem krok za krokem

Recept na rajskou omáčku s hovězím masem krok za krokem

Dnes si připravíme rajskou omáčku s plátky hovězího, kterou díky podrobnému FOTORECEPTU zvládne i kuchař začátečník.

41346×

Rajská omáčka s hovězím masem - další česká klasika

Co kuchař, to jiný recept. Jak připravit tu nej rajskou omáčku? Někdo ji vaří z čerstvých rajčat, někdo z rajského protlaku. Sladší i kyselejší, dokořeněná skořicí či dochucená perníkem. Každý má rád tu svou, u každé rajské však platí, že patří k české klasice. Dnes si připravíme tu nejjednodušší variantu, kterou zvládne u kuchař začátečník.

Recept na rajskou omáčku krok za krokem

1) Na rajskou omáčku si připravíme 500 g předního hovězího masa, 2 lžíce másla nebo oleje, 1 menší cibuli, 400 g rajského protlaku, 2 - 3 lžíce hladké mouky, sůl, cukr krupici a celý hřebíček.

2) Maso omyjeme, zalijeme studenou vodou, přidáme koření podle chuti (celý pepř, nové koření a bobkový list), osolíme a vaříme, dokud není maso dostatečně měkké.

Masový vývar nevyléváme, budeme ho potřebovat na zředění omáčky.

3) Cibuli oloupeme a napícháme do ní kolem dokola hřebíčky.

4) V kastrolu si rozpustíme máslo (olej), zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání vytvoříme hladkou jíšku.

5) V misce rozmícháme rajčatový protlak s vychladlým vývarem.

6) Přidáme rajčatový protlak, cibuli s hřebíčkem a za stálého míchání vaříme, dokud není omáčka dostatečně hustá. Rajskou omáčku obvykle vaříme 10 - 15 minut.

7) Rajskou omáčku dochutíme solí a cukrem podle chuti.

8) Hovězí maso naporcujeme na plátky a na talíři zalijeme rajskou omáčkou. Rajskou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

user-icon

autor Michy